reede, 7. august 2015

Kes on suuremad võlglased?

Väljavõte tradingeconomics.com veebist.

Nagu näeme ruulib maailma võlglaste tipus Jaapan, mille riigivõlg on kerkinud 230%-ni SKPst. Pidevalt kirutakse Kreekat, aga Jaapani olukord on märksa hullem.

Nagu veel näeme, siis ruulivad võlglaste edetabeli tipus Euroopa riigid, lisaks Kreekale veel Itaalia, Portugal, Iirimaa, Küpros, Belgia ja Hispaania. Ehk siis: nende riikide olukord on kõige hullem. Samas seltskonnas on ka USA, mille seis ei erine oluliselt Kreeka omast. Aga jällegi: kogu aeg räägitakse Kreekast, aga ei räägita USAst, kus terved linnad on juba pankrotis. Samas nimekirjas on ka Singapur, aga tegelikkuses pole Singapuri olukord hull, sest välisreservid moodustavad ligikaudu poole võla mahust ning võlg on kodumaine, selleks, et elavdada pisikese riigi võlakirjaturgu.

Aga nüüd vaatame nimekirja teist poolt ehk kõige vähem võlgu olevaid riike:

Nagu tähele võite panna, siis on Eesti selles nimekirjas kõrvuti maailma rikkaimate naftariikidega nagu Saudi Araabia, Brunei, Kuveit, Kasahhi ja Aserbaidžaan. Ehk siis on Eesti riigivõlg sisuliselt olematu. Mõned riigid selles nimekirjas, nagu Afganistaan, Liibüa ja Alžeeria, tõsi, on väiksed võlglased seetõttu, et neisse sõjakolletesse lihtsalt raha ei laenata.

Mis näitab, et tegelikult on Eesti pikemas perspektiivis väga heas seisus, kui just ei hakata Euroopas riikide võlgu kaotama, Eesti-suguste väikeste võlglaste arvel, nagu sellest Kreeka puhul räägitakse.

Kas pole, tegelikult uhke tunne?!

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui kõik on võlglased, siis tekib küsimus ...kellele?

Inno ütles ...

Maailma suurim võlglane USA on võlgu põhiliselt Hiinale.

Anonüümne ütles ...

Eesti Vabariigi võlg:
24 246 551 484,91 eurot


Sinu osa sellest võlast:
18 396,47 eurot


seisuga 07.08.15 kl 23.26
allikas Nõmme raadio veebilehe esilehel asetsev võlaloendur -http://www.nommeraadio.ee/

Anonüümne ütles ...

"Kas pole, tegelikult uhke tunne?!" - hm, ei taha kuidagi uskuda, et see oli tõesti uhkusega öeldud. Need võlanumbrid on ju fiktsioon ja ega keegi ju ei usugi, et need võlad üldse tagasi makstakse. Eranditult kõik need laenud/võlad põhinevad õhkrahadel ehk katteta vääringutel. Nii et need võlad on lihtsalt abstraktsed numbrid.

Tegelikult see Eesti olematu võlg on peamisi põhjusi, miks Eesti on eestlastest tühjaks jooksmas - kui kõik teised riigid võtavad suuri laene, arendavad oma riiki ükskõik mis moel nende summade eest, siis eestlased vireleb vaesuses ja ainus väljapääs ongi kolida nendesse riikidesse, kus raha liigub. Nii et minul on äärmiselt piinlik, et Eesti on ühes reas nende kõige vaesemate ja mahajäänumate riikidega.

Anonüümne ütles ...

Kui seapidaja kaotab oma sea force majore ehk katku läbi, siis riik maksab selle kaotuse kinni.

Kui inimene kaotas masu ajal töö ja kodu, siis riik jättis ta tänavale surema, sest kodutuks jäänu ei suutnud asotsiaalide varjupaika minna.

Aga Exceli tabel on meil korras.

Inno ütles ...

No see on juba teine teema, et exceli tabeli järgi elamine on rahva elujõu ära suretanud.

Anonüümne ütles ...

Eesti inimesed on kaudselt maksustatud, ettevõtete ja eraisikute välisvõlg kasvab 1 miljard + € aastas.
Inno pole vist eraettevõtja olnud - kui sa teed näiteks 1000€ müüki, siis saad pärast 500 eurost palgapäeva 416 € eest kaupa osta, jättes palga tanklasse, siis kõigest 250 euro eest benssu.

Inno ütles ...

See eraisikute ja ettevõtete võlg on igal pool mujal ka veel lisaks olemas.

Anonüümne ütles ...

Ei kuulu USA hiigelvõlg Hiinale vaid brittidele.See on kunstlikult kasvatatud võlg millega saab suurriiki kasutada sõjaliseks jõuks.Inno ja Irja peaksid kursis olema ,et reformierakonna valitsemise ajal on valitsused korduvalt võtnud salaja laene ja Eesti rahvas ei ole teadlik tegelikust olukorrast.