esmaspäev, 30. november 2015

Simson peaks poliitikast kaduma

Ühelt poolt võib Kadri Simsonile õnne soovida, sest minna vana ja kogenud poliitiku vastu on omaette julgustükk. Sellega näitas Kadri, et on peajagu üle Eesti teiste suuremate erakondade esimeestest, kes pole oma kohta saanud mitte vabade valimiste, vaid erakonna-siseste sobingute tulemusel. Teiselt poolt ei saa toetada Kadri otsust Keskerakonda jääda, sest ta teab ise, et kõik, kes Keskerakonnaga koostööd teevad, toetavad Edgari positsioone. Keskerakonna sisevalimistel erakonna asutajale ja esimehele Edgar Savisaarele küll napilt, aga ikkagi alla jäänud Kadri Simson peaks poliitikast üldse kaduma.

Simsoni otsus jääda Keskerakonda muudab tema samasuguseks puudliks, nagu on sotsid ja IRL praegu Reformierakonna valitsuses. Võib arvata, et varsti ei tee keegi temast enam välja, nii nagu juhtus Jüri Ratasega, kes samuti julges Edgari vastu kandideerida, jäi pärast kaotust samuti erakonda edasi ja on nüüd täiesti marginaliseerunud tegelane.

Esmapilgul võib tunduda ahvatlev uue erakonna asutamine, mida tegi näiteks hiljuti Reformierakonnast lahkunud Kristiina Ojuland. Ent tänases Eestis erakonna asutamine on märksa keerulisem ülesanne kui 25 aastat tagasi, mil Edgar Savisaar Simsoni-vanusena Rahvarinde rajas. Varem Keskerakonnast lahkunud Andra Veidemann asutas uue erakonna- Arengupartei, aga sel polnud suuremat edu ja tänaseks on Veidemann poliitiliselt areenilt kadunud.

Mõne teise erakonnaga liitumine pole Simsoni jaoks samuti lahendus. Sven Mikser, kes oli märksa võimekam poliitik kui Simson otsustas pärast Keskerakonnast lahkumist liituda sotsidega ja on tänaseks poliitiliselt areenilt kadunud. Sama võib öelda kunagise Keskerakonna alustala Liina Tõnissoni kohta. Niisamuti on marginaliseerunud Reformierakonnaga liitunud kunagised Keskerakonna alustalad Ain Seppik ja Vilja Savisaar.

Küllalt targalt käitus endine Keskerakonna alustala Siiri Oviir, kes lihtsalt vaikselt poliitikast kadus.

Keskerakond on paraku Savisaare erakond. Savisaar sind erakonda võtab, seal edutab ja Savisaar su ükskord minema saadab. Ilma Savisaareta poleks paljud Keskerakonna liikmed, nende seas Kadri Simson poliitikas midagi saavutanud, see on kahjuks karm reaalsus. Simson on poliitikas tõusnud ainult tänu oma isale, kes oli Savisaare parim sõber. Simson on end soojendanud Savisaare aupaiste najal ja kui ta Savisaart edasi teenida ei suuda, siis pole muud, kui poliitikast üldse lahkuda. Ka see on kahjuks karm reaalsus.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui "ilma Savisaareta pole Keskerakonda", siis järelikult varsti, nii aasta-paari pärast Keskerakonda enam pole :)

Inno ütles ...

Ma pole selles nii kindel. Sellest on juba 20 aastat jahutud, kuidas Savisaar kaob kohe-kohe ära, aga pole ta kadunud kuhugi. Isegi teisest ilmast tuli äsja tagasi.