reede, 22. jaanuar 2016

Eesti ujub vastuvoolu: Portugalis hoopis langeb käibemaks

The Portugal News esikaas.

Ajal, kui Eestis plaanitakse tõsta majutusteenuste käibemaksu 9% pealt 14% peale, liiguvad muud maad hoopis maksu langetamise suunas. Näiteks Portugalis, kus tõsteti majutuse ja restoranide käibemaks kriisi ajal neli aastat tagasi 13% pealt 23% peale, tahetakse see nüüd langetada tagasi 13% peale, et luua uusi töökohti. Ja muide, Eesti on laenanud Portugalile raha!

Kui maksutõus loob uusi töökohti, miks siis Eesti valitsus pidevalt tõstab ettevõtlusega seotud maksusid? Töökohtade puudus, eriti maapiirkondades on peamine põhjus, miks inimesed Eestist lahkuvad. Eesti valitsus saeb oksa, millel ise istub.

Eestis on juba unustatud, et 2009. aastal, kui üldine käibemaksu määr kergitati 18% pealt 20% peale oli jutt, et see on ajutine meede, kuni riigi rahandus vaagub elu ja surma piiril. Nüüd on rahandus korras, maksuamet teatab üha paremast laekumisest, aga käibemaksu määra pole alandatud. Selle asemel on hakatud ettevõtjaid pitsitama, et seda kõrgemat maksumäära kätte saada (autode käibemaksu muudatused ja üle 1000-euroste arvete sundavalikustamine), kuigi on selge, et mida kõrgem maks, seda suurem ahvatlus pettusteks.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kahjuks ei mõista meie poliitikud raha tekitada vaid maksude tõstmisega.
Portugalis on maksutase üldse madal, mida kasutavad ära isegi Soome penskarid: http://arileht.delfi.ee/news/uudised/soome-too-tagab-kova-pensioni-portugalis-elavad-vanakesed-saavad-keskmiselt-3500-eurot-kuus?id=72031657

Inno ütles ...

Portugalis üldiselt pole maksutase madal, aga konkurents on väga tihe. Eestis ammu kadunud nn keldripoed tegutsevad siin edasi rahulikult, iga jumala nurga peal on 3-4 söögikohta. Täielik teenuste paradiis. Eestis tapeti konkurents nn euronõuetega, millest mujal ELis pole keegi kuulnud midagi.