reede, 1. jaanuar 2016

Eestis algab vaikiv ajastu

See, et Eesti juhtiv päevaleht Postimees sulgeb alates veebruarist kommentaariumi tähendab vaikiva ajastu algust Eestis. Millest on äraütlemata kahju. Esimest korda pidas vabariik vaikiva ajastuni vastu 16, teist korda 25 aastat. Põhjus on mõlemal puhul sama: rahvast „ravida”. Ajalugu kordub.

Nii toona kui nüüd läks rahva arvamus selgelt lahku valitsejate arvamusest. Rahva arvamust oli läbi vaikiva ajastu vaja lämmatada selleks, et võimule ei saaks need inimesed, keda rahvas toetab. Selle asemel, et rahva arvamusega arvestada, on mindud rahva vastu sõtta. Nii lihtne see kokkuvõttes ongi.

Postimehe enda põhjendused kommentaariumi sulgemiseks „et poleks anonüümset sõimu ja et inimestele ei tehtaks haiget” on pehmelt öeldes lapsikud. Ligi 15 aastat oli kommentaarium avatud ja kedagi ei häirinud, kui seal inimesi sõimati ning neile haiget tehti. Aga nüüd, kus valdava osa kommentaatorite arvamus läheb lahku valitsejate arvamusest, pannakse asi kohe kinni.

See, et asi jäetakse avatuks vaid registreerunud kommentaatoritele on samuti suuremat sorti nali. Päevaleht on seda mitmel korral katsetanud ja asi tähendab kommentaariumi lõppu. Äripäevas juhtus sama- kommentaare lihtsalt enam pole.

Lootust annab asjaolu, et maailmas on vaikivat ajastut püütud korduvalt kehtestada ja alati on sellised katsed lõppenud fiaskoga. Eestis lõppes vaikiv ajastu inimliku tragöödiaga, mille haavu lakutakse tänapäevani.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Postimehes kustusid kõik kommid enivei pärast 3 päeva tehinilistel põhjustel ja seda juba mitu aasta. need kadastiku peelakkujad võivad selle postimehe veebi kus enamik lugusi tasulised on omale sisse istuda täiega. inimesed raiskavad aega ja diskuteerivad ja pärast paari päeva kustub kõik ära.

Inno ütles ...

Kes neid komme kolme päeva pärast ikka enam loeb, uued asjad tulevad peale.

Anonüümne ütles ...

Juttu on ju anonüümsetest kommentaaridest. Keegi ei keela endale kontot regamast ja kirjutada niipalju kommentaare kui hing ihaldab

Inno ütles ...

Ilmselt loodetakse sellele, et ei viitsita. Registreeritud kommenteerijat on kerge blokeerida ja kes ikka jaksab omale iga päev uut kasutajat registreerida. Senine kogemus (EPL, Äripäev) on seda näidanud.