esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Eksperimentaalvabariigi lõpp

Eestlane on visa tegelane ning talle kohe meeldib end kannatustes proovile panna. Seda juba alates ristisõdadest ning küüditamistest, kus eestlaste ellujäämine rippus sõna otseses mõttes juuksekarva otsas ning lõpetades uuema aja eksperimentidega. Peab tunnistama, et Eesti on olnud viimased 75 aastat omamoodi eksperimentaalvabariik, nn Test Site Estonia.

Kõigepealt oli Eesti NSV sotsiaalne eksperiment selle kohta, kui pikalt kannatab inimene välja nigelaid tingimusi olukorras, kus talle pidevalt sisendatakse, kui hea tal tegelikult olla on. Tulemus oli teada: 50 aastat. Eestlane oli küll rahulolematu, aga ta on visa ning oleks ehk kauemgi välja kannatanud, aga venelastel sai villand, nad lammutasid nõukogude liidu ära ja eestlased pidid oma Eesti NSV samuti laiali saatma. Paljud igatsevad Eesti NSV-d siiani taga.

Järgnes Eesti Vabariik, millest sai kohe eksperimentaalvabariik Lääne teadlaste kätes. Eestis rakendati postsovetlikes riikides esimesena nn šokiteraapiat. Nagu selle teraapia nimigi ütleb- paljude inimeste jaoks oli see šokk ja nad ei elanudki seda üle, aga see pidi olema vajalik ohver üldiseks hüvanguks. Ikka selleks, et tulevastel põlvedel, lastel parem oleks. Tulemused olidki muljetavaldavad: Eestis küll oli suur väljaränne ja suremus ning kõrge kuritegevus, aga majandus arenes tormiliselt. Reformid suudeti siin rutem läbi viia kui kusagil mujal ning rahas mõõdetava elatustaseme poolest möödus Eesti kiiresti oma saatusekaaslastest nõukogude liidus ja jõudis kiiresti kannule mitte ainult Ida-Euroopa tublimatele, vaid koguni Lõuna-Euroopa riikidele. Šokiteraapia ajal kukkus sündivus Eestis mitu korda, kõigi aegade madalaimale tasemele ja pole saadud šokist toibunud tänaseni.

Aga sellest oli veel vähe. Pärast šokiteraapiat tuli peale uus sotsiaalne eksperiment- e-Eesti. Ikka selleks, et lastel parem oleks. Ja kui nõukogude kord ning šokiteraapia polnud maailmas midagi erakordset, siis e-vabariiki, näiteks e-valimisi polnud keegi kusagil varem teinud. E-riigi osas jõudis Eesti kiiresti kogu maailma tippu.

Ent, mis on huvitav, ikka ei ole hea. Ja nagu Kaur Kender kirjutab tänases Äripäevas, siis Eesti on jätkuvalt alla minemas demograafilisest vetsupotist, mis tähendab, et lapsi ei sünni ja Eesti jääb inimestest tühjaks. Eestis on jätkuvalt suur varanduslik ebavõrdsus ja sellest tulenev kuritegevus. Kas see ongi siis eksperimentaalvabariigi lõpp?!

Kommentaare ei ole: