esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Haldusreform vajalik valijameeste mõjutamiseks?

Eestis on president otsustatud valimiskogus 2001. aastal, 2006. aastal ja tõenäoliselt läheb valimiskokku asi ka tänavusel, 2016. aastal. Presidendivalimised on ka ainus kord, mil Eestis kohalike omavalitsuste esindajatest riigi tasandil midagi sõltub, muidu ei tehta neist väljagi., kui Tallinna linnapea välja arvata

Mis meil on nendest aastatest kõrva taha panna? Õige, ei pea olema eriline ajugümnastik, et aru saada, et enne 2001. aastat ning ka nüüd, enne 2016. aasta presidendivalimisi on läinud suuremaks rähklemiseks haldusreformi ümber. Kummalgi korral on olnud head šansid saada presidendiks Reformierakonna soosikul. Enne 2001. aasta valimisi oli haldusreform otseselt valimiste mõjutaja- siis loobus Reformierakond toonase Isamaaliidu välja käidud haldusreformi kavast selleks, et oma mees Toomas Savi presidendi toolile sokutada. Sest oli selge, et omavalitsustest Tallinna tulnud 266 valijameest haldusreformi kava ei toeta. Kahjuks see asi ebaõnnestus, sest president Rüütli valimismeeskond oli kavalam ja toetus valijameeste hulgas suurem.

Nüüd on samuti valimised ukse ees ja seesama Reformierakond on taas haldusreformi valimisvankri ette rakendanud. Seekord on jutt, et Reform haldusreformi toetab. Või kas ka tegelikult toetab? Vabalt võib olla nii, et seekord on varasematest vigadest õpitud ja minnakse välja kindla peale- omavalitsuste esindajatest valijameestelt kaubeldakse välja konkreetsed kokkulepped. Ja haldusreform ühe või teise valla suhtes otsustatakse ära alles siis, kui on selge, kas kokkulepped pidasid või mitte. Kapish, valijamehed ja -naised?!

1 kommentaar:

jevlampi ütles ...

Tallalakkujatele on praegu ikka väga priima aeg: vääramatu kokkupressimise eelaimduses käib teatud soositud omavalitsustes tõeline pilgar - võetakse laenu, ehitatakse ja "investeeritakse" teadmises, et vastutama hakkab keegi teine, kui üldse. Praegustele võimuritele, nende lähedalseisjatele-töövõtjatele, kilekoti-meestele jne. jäävad aga "töö" eest kasseeritud hiigelsummad ja hilisem võimalus "investeeringud" kommiraha eest üles osta. Valijameeste nullimine on ainult boonus!