teisipäev, 5. jaanuar 2016

Jõukad süüdistavad valitsust- aga kas see lahendab probleemi?!

Väljavõte Äripäeva veebist.

Kohvik kirjutas möödunud aasta lõpus, et Eesti allakäigus on süüdi jõukad pered, kes ei maksa Eestis makse ja viivad oma raha pigem välismaale kui investeerivad Eestisse. Vastulöök ei jäänud tulemata ja see on avaldatud 4. jaanuari Äripäevas. Üks TOP 100 jõukama pere esindaja Heldur Meerits kirjutab, et Eestile oleks vaja suurt kriisi, mis raputaks Eestit niivõrd, et poliitikud hakkavad õigeid asju hindama. Teksti Äripäeva veebis eesti keeles lugeda ei saa, küll on ta täiesti tasuta olemas tõlgituna inglise keelde: Estonia Needs A Major Crisis. Sealt võib välja lugeda, et Meerits süüdistab Eesti allakäigus poliitikuid, kes mitte ei juhi riiki, vaid tegelevad häälte ostmisega läbi raha jagamise neile, kellelt on hääli oodata. Lahenduseks pakub Meerits suurt kriisi, mis siis poliitilise eliidi tagasi maa peale tooks.

Loomulikult on Meeritsal ses suhtes õigus, et poliitikud on liigselt oma võimust kinni hoidmise peal väljas. Samas hoiavad neid võimu juures Meeritsa-sugused jõukad eraisikud, kes parteisid kas otse või varjatult toetavad, saades vastu eksklusiivseid hüvesid. Pikemas perspektiivis on selline areng loomulikult hukatuslik ja on hea, et Meerits Eesti tuleviku pärast muret tunneb.

Aga kas lahenduseks saab pidada kriisi? Eesti tuli just välja üle aegade ühest suuremast kriisist, ent ainus tulemus oli see, et Eesti põhiline häda, rahvaarvu langus kiirenes veelgi. Inimesed vaesusid märgatavalt ja midagi muud ju ei muutunud!!!

Kohvik on endiselt seisukohal, et jõukad pered peavad kokku tulema ja kokku leppima, et poliitikutele raha ei anna, kuni on tehtud vajalikud otsused. Vastasel korral ei muutu praegune seis, mida Meerits kirjeldab kui olukorda, kus lehma tahetakse samal ajal nii lüpsta kui tappa. Kadunud Aadu Luukas tahtis kunagi midagi sellist ära teha (tore mees, olgu muld talle kerge)- nimetagem seda siis rahvuslikuks leppeks, aga paraku teised temaga kaasa ei tulnud. Nüüd on tulemus käes.

Kommentaare ei ole: