pühapäev, 24. jaanuar 2016

Kas teadsite, et Eesti e-valimised on välismaalt manipuleeritavad?

Väljavõte USA Michigani Ülikooli tiimi kokkuvõttest Eesti e-valimiste kohta, estoniaevoting.org veebist.

Eesti IT-guru Rainer Nõlvak on tõstatanud Delfis küsimuse Eesti e-valimiste kohta, sellest, miks neid valimisi välismaal ei usaldata. Artikli juures kommentaarides on toodud link nn Haldermani uuringu kohta.

Ma tunnistan, et polnud varem selle uuringuga tutvunud (uuring valmis 2014. aastal Google'i ja USA teadusfondi toel), aga olles seda põgusalt lugenud, tekitavad e-valimised minus kõhedust, lausa judinaid. Nimelt, mis on minu jaoks peamine järeldus, milleni Michigani Ülikooli IT professor Alex Halderman ja tema meeskond jõudis, et Eesti e-valimised on välisriigist, näiteks Venemaalt manipuleeritavad. Seejuures on võimalik hääli juurde kirjutada (umbes nagu oli Reformierakonna sisevalimistel, kus hääletati ka nende eest, kes ise üldse ei hääletanud) ning hiljem jäljed kustutada. Ehk siis on võimalik hääletustulemust oluliselt muuta ilma, et keegi midagi aru saaks. Ei loe ka see, kui inimesed e-valimistel või üldse valimistel ei osale- ikka on võimalik hääli juurde kirjutada, sest valimisaktiivsus pole 100%. E-valimistel pole hiljem võimalik ka hääli üle lugeda ja tulemust kontrollida- kõik e-hääled lähevad ühte musta auku.

Ma saan täiesti aru, miks mujal riikides pole e-valimisi kasutusele võetud. See on otsene oht riigi julgeolekule. Aldermani tiim soovitas Eesti valimiskomisjonil e-valimistest koheselt loobuda ja ausalt öeldes ma ei saa aru, miks seda seni tehtud pole, kuni pole tagatud piisav turvalisus. Ja teisalt, kui see turvalisus on tagatud, pole probleemi ka e-valimiste kasutuselevõtuga teistes riikides.

Kommentaare ei ole: