esmaspäev, 4. jaanuar 2016

Lotman on lihtsalt loll

Väljavõte Postimehe veebist.

Teadlane Mihhail Lotman on kirjutanud Postimehele keeruliste lausetega kaastöö (edaspidi semiootika loengu konspekte ajakirjandusse mitte pakkuda- pliiz!!!), mille mõte on teadlasele omaselt laialivalguv, aga millest võib ometi välja lugeda, justkui vastutaks ajakirjandus selle eest, et Eestis on paari viimase aastaga suurenenud kseno- ja homofoobia ehk siis viha võõraste ja omasooiharate suhtes. Ja et ajakirjandust on ajendanud seda tegema (õhutama viha siis) tähelepanu, klikid ja raha.

No kamoon, Lotman!!! Ei ole mõtet nüüd liiale ka minna! Ma saan Lotmanist ühelt poolt täiesti aru, sest juudi kogukonna esindajana on mureks põhjus: Euroopas on lisaks moslemivihale suurenenud ka juudiviha. Aga et seda on põhjustanud ajakirjandus?! Mihhail, grow up! Me ei ela enam sinu isa ajastul NSV Liidus, kus ajakirjandusel oli kollektiivse propagandisti roll?! Samahästi ma võin tuua sada põhjust, miks just teadlased on süüdi selles, et meil siin asjad on nagu on. Et teadlased on sattunud ise mugavustsooni, nii nagu nõukogude ajal, kus ei viitsita olukorra muutmiseks midagi ette võtta ja kiidetakse takka sellele, mis on. Hea on teisi süüdistada, teiste silmas pindu näha, kui oma silmas palki ei näe.

Mina väidan siin Lotmanile vastupidist: ajakirjandus on teinud oma tööd ja teinud seda nii hästi kui on suutnud, vastavalt võimalustele. Näiteks Soomes, kus ajakirjandust peetakse üheks maailma parimaks, on samuti viimastel aastatel suurenenud homo- ja võõraviha ning ma pole ausalt öeldes kuulnud, et selles oleks keegi süüdistanud Soome ajakirjanikke. Näiteks samasooliste abielude legaliseerimine läks Soomes palju vaevalisemalt kui Eestis ja ma väidan, et põhjus oli selles, et Soome ajakirjandus hekseldas seda teemat palju põhjalikumalt. Ma väidan samuti, et sarnase käsitluse juures kui Soomes poleks Eestis veel niipea seda seadust üldse vastu võetudki.  Nii et, Loitman, ma väidan, et ajakirjanikud on siin poliitikute ja teadlaste eest palju tööd ära teinud. Võiks selle eest vähemalt tänulik olla!

Ajakirjanduse töö on (seda siis tänapäevases demokraatlikus ühiskonnas) peegeldada ühiskonnas toimuvat sellisena nagu ta on- vastasel korral tõuseb hirmus kisa ja keegi enam väljaandeid ei loe. Samuti väidan ma, et see võõra- ja homoviha, millest Lotman räägib on eestlastes kogu aeg olemas olnud, lihtsalt pole olnud põhjust, miks ta peaks end välja näitama. Siiani pole võõrad ja homod ka eestlaste ellu niimoodi sekkunud kui praegu. Nüüd, kus see on juhtunud, on muidu vaikne ja vagur eestlane ärganud. Nii nagu ta ärkas 1980ndate lõpus, kui talle sunniti peale samamoodi võõraid ja tema eluaset taheti kaevanduseks muuta. Ka siis läks asi väga tuliseks, tekkisid Roheline liikumine ja Rahvarinne ning terve NSV Liit varises lõpuks kokku. Nii et, Lotman: don' t mess with Estonians, please!!!

Eestlane on olnud muutumatu aastatuhandete vältel. Ta on olnud sitke ja jäärapäine, esimesed kristlastest rändmungad, kes siia oma „euroopalikke” väärtusi tulid levitama aeti peadpidi teibasse, just for your knowledge. Lihtsalt keskkond on muutunud ja eestlane reageerib vastavalt sellele.

Lisaks on Lotman teadlasele omaselt osav demagoog. Ta justkui ülistab vabadust, aga tema jutt ajakirjanduse „vastutusest” lõhnab kangesti tsensuuri järele. Ehk sisuliselt pooldab Lotman totalitaarset korda, kus inimesele öeldakse ette, mida ja kuidas ta peab arvama ning talle edastatakse vaid „sobivaid” sõnumeid. Vabas ühiskonnas tahab inimene ajakirjanduselt infot, otsused ja arvamused teeb ta selle põhjal ise. Kui Eestis ajakirjandust kritiseerida, siis ehk ainult seda, et kiputakse avaldatama infot liiga lünklikult ja valikuliselt, teatud autoreid ja teemasid ignoreerides. Kui Eestis saavad ajakirjanduses sõna põhiliselt poliitikud ja oluline roll on pressiteadetel, siis Soome ajakirjandus on palju mitmetahulisem, näiteks kirjanikud saavad seal igapäevaselt sõna.

Ja lõpetuseks, kulla Lotman! Ajakirjandus pole teadus. Kui pealkiri on sama igav kui sinu jutt, siis ei viitsi seda lihtsalt mitte keegi lugeda ja sinu sõnum ei jõua kunagi kohale. Kapish?!

8 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Üldiselt olen nõus, et ajakirjandust ei saa ka igas asjas süüdistada.
Aga kus need homod aktiivselt Eesti ellu sekkuvad?
Väga suur muutus on Eesti ühiskonnas on EKRE saabumine poliitilisele areenile. EKRE "legaliseeris" sõgeda ja kõiksugu "kirjutamatta reegleid" eirava käitumise ning sai platvormiks kõiksugu peast põrunud tüüpidele. Ma ei liialda üldse. Enamus EKRE tegelasi ja pooldajaid, keda olen kohanud paistavad silma ikka pehmelt öeldes veidra käitumisega. Saadavad oma nime all ähvarduskirju, millega ma saaks otse politseisse minna, kui ma viitsiks; panevad FBsse üles avalikke üleskutseid vägivallale; kirjutavad FBs surmateate alla heast peast kommentaare sõnumiga "kes solvab Martin Helmet, see solvab MIND!" jne. Tundub, et hullud on lahti lastud.

Inno ütles ...

Kuidas siis homod ei sekku, kui nõuavad oma häälekalt õigusi ja tähelepanu? Riigikogu peab tegelema homoküsimusega ajal, kui kolmandik lastest elab vaesuses. Mis EKREsse puutub, siis on nemad praegu poliitilisel areenil ainsad, kes mõtlevad eesti rahva püsimajäämisele, erinevalt näiteks homodest, kellest valdav enamus on lihtsalt lodevushomod, ei muud.

Margus Kiis ütles ...

Mitu homot nõuab häälekalt õigusi ja tähelepanu?

Muideks, EKRE ametlikus programmis on Haigekassa likvideerimine. Uuri järele kui ei usu. Ma tahaks teada, huvitav mis rahade eest näiteks teie oma last (ja mina oma puudega last) ravima hakkate, kui "rahva püsimajäämise eest võitleva EKRE" idee peaks läbi minema ja kehtestataks erakindlustus nagu praegu USAs (suur osa EKRE ideedest pärineb USA vabariiklaste paremtiivalt ja Tee-partei programmidest)? Huvitav oleks teada.

Anonüümne ütles ...

Igatahes on erakindlustuse süsteem parem lahendus kui praegune Haigekassa-nimeline rebenenud lapitekk, kuhu alla kõik peavad mahtuma, kuid sooja ei saa keegi, kõik lõdisevad ja teevad näo, et neil on veidikenegi soe, kuid sisimas kiruvad teisi, kes tekki endale kisuvad..praegune sotsiaalkindlustuse süsteem on sisuliselt kokku kukkunud, ca kolmandik töövõimelisest elanikkonnast kas töötab välismaal (ja ei maksa sotsiaalmaksu) või siis OÜ-tavad (ja samuti ei maksa sotsiaalmaksu), parem siis langetagu sotsiaalmaksu ja tagagu teatavale osale elanikkonnast sotsiaalne kaitse (lapsed, pensionärid, raseda ja väikelaste emad jm.) ning minimaalne esmaabi olemassolu, ülejäänu paneb turg paika,

Inno ütles ...

Margus, ok, aga kuidas on omavahel seotud Haigekassa ja nälgivad lapsed. Selgita palun!

Indrek Särg ütles ...

Margus, ole hea, anna endast märku 5121190. Tahaks kuulda, kes need imelikud ekrelased on. Mina pole seni ühtki kohanud, kõik puha mõistlikud inimesed.
Martinit solvata on küll inetu, pole ta paha poiss ühti.
Sõbralikult kaastartlane Indrek, ringkonnajuht.

Margus Kiis ütles ...

Indrek Särg, need imelikud EKRElased on FB grupist "EKRE sõprade klubi". Ma ei tea, kas nad on EKRE liikmed ja kui pole, siis pole Teil midagi teha. Igatahes nad pooldavad EKREt. Võite öelda, et järsku diversandid vms. -- minu jaoks vahet pole. EKREt igatahes nad pooldavad häälekalt ja jõuliselt. Võin Teile e-maili peale saata foto minu kohta käivast "kui näete, andke molli" kuulutusest. Martin Helmelt olevat aga solvanud üks minu paari aasta tagune artikkel.

Anonüümsele ja Innole vastan, et minge proovige USA süsteemi. Seal on väga suur probleem see, et normaalse tervise juures polegi hullu aga kui tavalist inimest tabab mingi rängem haigus, näiteks vähk, siis on see sisuliselt surmaotsus, sest paljud haiguskindlustusfirmad keelduvad nii kulukate haiguste ravimist rahastamast, kui see pole konkreetselt eraldi lepingus kirjas. Lepingus, mille olete sõlminud siis, kui olite veel täiesti terve. Ja kui on lepingus kirjas, siis võetakse iga kuu väga suur summa, mida paljud ei suuda maksta, sest maksma peab iga kuu, olge terve või haige. Meditsiin on läinud tänapäeval väga kalliks ja kulukaks, ning erakindlustusfirmadele käib see juba üle jõu.

Inno ütles ...

Ma pole selle EKRE süsteemiga täpsemalt kursis, aga mis USAsse puutub, siis oleneb, mida selle USA alla silmas pidada. Äsja kehtestati seal üleüldine sotsiaalabi, nn Obamacare, mille eest on valitsust kõvasti kritiseeritud, kuna see on kulukas. Ideaalis peaks Eestis sama olema, aga tegelikkus on hoopis midagi muud. Eestis kehtib vana nõuka-aegne süsteem teatud muudatustega, mis laias laastus tähendab, et sa sured maha, kui sa pole just tähtis nina või pole tutvusi haiglas. Sa lihtsalt ei pääse arsti vastuvõtule. Kuigi oled maksnud kõiki makse täie rauaga, märksa rohkem kui ameeriklased.