pühapäev, 3. jaanuar 2016

Mis oli Savisaare suhtes algatatud krimasja tegelik põhjus? Kohvik selgitab.

Kohvik jätkab Savisaare teemal, eks ikka selleks, et tema taldu lakkuda, nagu vihjas Äripäev möödunud aasta algul. Tervitused siit Äripäeva väsimatule arvajale, Vilja 'mahvalda' Kiislerile, kes oli kunagi samuti aktiivne blogija (Kohvik veel kiitis tema Haiguste Ravi), aga kelle päevad särtsaka sulesepana on Äripäevas olles kuidagi kurvalt ära kustunud. [irony on] Milles asi, Vilja, miks oled langenud unustusse, kas oled viimaks ise hakanud kellegi taldu lakkuma?! [irony off]

Niisiis, hakkas mind kui vana tšekisti õpipoissi (ma olen töötanud Ameerika Hääles Markus Larssoni käe all- jajaa) kummitama mõte, kõike eelnevat loomulikult arvesse võttes, mind hakkas kummitama mõte, et mis siis ikka tegelikult oli Edgar Savisaare suhtes algatatud krimasja ja tema kodu läbiotsimise taga. Sest ei saa pidada tõenäoliseks, et sedavõrd nõrgal alusel hakatakse rajalt maha niitma Eesti juhtivat poliitikut. Seal pidi midagi olulisemat taga olema. Kapo küll väitis olevat Savisaare vastu kindlad tõendid, aga millegipärast jäi prokurör nende tõendite esitamisega kangesti jänni. Lõpuks küll klattis kohtunik prokuröri ämbri ära, aga noh, millal pole kohtunik Eestis Kapoga koostööd teinud- me kõik oleme ju lõppude lõpuks inimesed!

Kõigepealt, kui Kapol oleks olnud Savisaare vastu kindlad tõendid, ja seda juba enne kevadisi Riigikogu valimisi, nagu väidab Kapo, siis olen ma sada prossa kindel, et need oleks ka enne valimisi letti löödud. Sõbrad, seda on alati tehtud- ma tean seda! Savisaare vastu on alati kõik letti löödud. Ehk siis: enne valimisi polnud tema vastu veel mitte midagi. Siis tulid valimised, Savisaar võttis tänu Ansipi areenilt lahkumisele ülekaalukalt kõige võimsama häältesaagi- mingi 25 tuhat häält, see on muide Eestis kõigi aegade rekord. Veel enne valimistulemuste lõplikku kinnitamist läks Savisaar töövisiidile Taimaale, tuli sealt omal jalal veel tagasi, aga siis tõusis tal ootamatult kõrge palavik ja edasisele elasid kõik eestlased käte värinal juba kaasa. Kas jääb ellu või mitte?! Isegi arstid, kui võibolla dr Peep Talving välja arvata olid kindlad, et ei jää. Igal juhul elulooma tast enam ei saa, oli arvamus.

Nii. Ja siit algab see liin, mis ma arvan, hakkas edasi hargnema, kui oli selge, et Savisaarest enam elulooma ei saa. Sest me kõik oleme ju inimesed, eksole. Kõigepealt aktiviseerusid Keskerakonnas kohe isa ja tütar Aadu ja Kadri Must, viimane uue perenimega Simson. Kadri, äsja oma pikaajalise abielu lahutanud ilma lasteta daam nägi siin oma elu võimalust- ise Savisaare asemele tõusta. Ta jagas juba selleteemalisi intervjuusid vasakule ja paremale. Me nägime Simsonit aktiivselt sõna võtmas, arvukatel debattidel osalemas ja Keskerakonda esindamas. Loomulikult, Kadri oli seda ka varem teinud, aga ilma selle, noh, kuidas nüüd öelda, erilise sädemeta silmades. Isa Aadu käis Edgarit regulaarselt haiglas vaatamas ja nägi oma silmaga, et mehest enam asja ei saa. Pole vaja olla raketiteadlane, et aru saada, kust tekkis vanal parteipeerul mõte tütar pukki upitada.

Nii, ja siit edasi, olen ma jällegi sada prossa kindel, sündis plaan. SUUR PLAAN. Eesti oma master plan. Millest me pole kusagilt lugenud, aga mis oli olemas, ma olen sada prossa kindel. Ning mida saate lugeda nüüd siit, Kohvikust. Nimelt, plaan oli järgmine: kuivõrd Edgari „probleem” oli lahenemas iseenesest, siis ilma temata oli Keskerakond just sobiv pruut Reformierakonnale, mis oli kevadest saati hädas oma kipakate kaaslaste IRLi ja sotsidega. Olgem ausad, pärast Ansipi areenilt lahkumist ja valimisi pole Rõivas suutnud valitsust käima saada ning seoses sellega midagi olulist ära teha. Senine partner IRL sai valimistel haledalt lüüa ning uuesti punti võetud sotsid on pingeid ainult suurendanud. Vahepeal susisenud diil sotside ja Keski vahel suudeti paralüseerida sotside liidri Jevgeni Ossinovski papa Olegi suhtes algatatud altkäemaksu asjaga (kas märkate sarnasusi Savisaare asjaga?!), aga valitsus on endiselt töövõimetu. Homoseadus ei toimi siiani ilma rakendusaktideta, isegi Euroopa kontrollikoja esindajas ei suudeta kokku leppida. Savisaar punti võtta? Are you kidding?! On selge, et Reform Savisaart punti võtta ei saa ja seda üsna proosalisel põhjusel: kes see ikka tahab istuda peaministri toolil Edgar Savisaare valitsuses. Vana kala Savisaart peaministriks ka ei taheta lasta- tema varjust ei paistaks siis keegi välja. Punnseisu oleks lahendanud Kadri, KADRI, justnimelt KAAADRIIIII! Kadri oleks olnud kõigeks valmis, lakkuma taldu nii alt kui pealt, nõustuma kõigi homoseaduse aktidega, nii Reformi välja käidud kontrollikoja kui presidendi kandidaadiga ja loobuma astmelisest tulumaksust- kui ta oleks vaid valitsusse lastud.

Kõik läkski esialgu nagu õlitatult. Aadu käis Edgaril haiglas põlve silitamas, samal ajal kui Kadri juba uut valitsust kokku leppis. Kadri vormistamine erakonna esimeheks oli ainult delo tehniki, nagu öeldakse. Sügiseks oleks meil olnud juba täiesti uus valitsus. Aga, võta näpust, kas aitasid siin kaasa Mart Ummelase poetatud pisarad või Priit Toobali saunalavale kutsutud „poisid”, aga Edgar kosus arvatust palju paremini ja kiiremini. Vanamees, raisk jäi ellu! Ja oli täiesti töövõimeline! Nüüd oli õhus tunda paanika hõngu. Kadri püüdis säilitada rahu, aga sisemiselt ta loomulikult kees. Mõelda vaid, milline plaan ja võimalus oli luhta minemas! Vanamees aga kosus Hundisilimal iga päevaga. Oli selge, et Kadri plaan erakonna etteotsa tõusta võib olematuks sulada nagu esimene lumi.

Nüüd tulebki see, kuhu ma seda sissekannet alustades tahtsin jõuda- nimelt käivitus plaan B. Ühel korralikul tšekistil on alati varuks plaan B, isegi kui see on sitt plaan. Meie plaan B nägi ette võtta välja sahtlist kokku klopsitud asi, millega saaks korraldada korraliku meediatsirkuse, et ootamatult surnust üles tõusnud vanamees auti mängida. Mis see muud sai olla. Sest kui Kapo väidab, et ei tahtnud tulla oma suure asjaga välja enne Riigikogu valimisi ning ei teinud seda ka haiguse ajal, siis miks tuldi sellega väga agressiivselt välja vahetult enne Keskerakonna sisevalimisi? Nimelt on Eesti populaarseima partei Keskerakonna sisevalimistel, kui võitjaks osutub mõni muu kandidaat kas sama suur või veel suurem mõju sündmustele Eestis kui Riigikogu valimistel ja põhisüüdlane polnud ju kaugeltki veel toibunud raskest haigusest. On siililegi selge, et selle üritusega taheti mõjutada Keskerakonna sisevalimisi, ikka selleks, et Kadrist saaks erakonna juht ning Eesti saaks omale uue valitsuse. Kuidas muidu teadsid ajakirjanikud olla täpselt „õigel” ajal Hundisilmal haigusest toibuva poliitika suurmehe koduaia taga. Kui vaja, siis tilgub infot ka asutustest, mis muidu naljalt ühtegi infokildu välja ei anna. Te ilmselt aimate, millest või kellest jutt, kes on Eestis calling the shots.

Aga edasi läks selle asjaga nagu tegelastel Vene filmis: tahtsime parimat, aga välja kukkus nagu alati. Öelge mulle üks suurem asi, milles Kapo, see endistest kaageebeelastest koosnev moodustis oleks õnnestunud?! Õige, seda pole, selle asemel on rida ebaõnnestumisi, organisatsioon lekib nagu sõelapõhi, lekivad Merkeli telefonikõned ja tähtsad NATO dokumendid, mistõttu on juba hakatud rääkima kahetasandilisest NATOst, kus endistele idaeurooplastele enam kõiki tähtsaid asju ei usaldata. Polegi oluline, kas sai Savisaar ise Kapost infot või lekitati seda ekslikult, igal juhul kukkus ka plaan B kolinal kokku. Eesmärk oli Savisaart nii palju kottida, et ta kas ise vedru välja viskaks või vähemalt ei suudaks erakonna sisevalimistel enam liidriks tõusta, aga kahjuks ei läinud ka selle asjaga õnneks.

Kui panete tähele, siis pärast Keskerakonna kongressi, kus Kadri Simson sai haledalt lüüa, pole Savisaare „asi” enam kuhugi liikunud. Muidu oli sellega pidevalt tuli takus. Edgar on küll kohtu poolt formaalselt ametist tagandatud, aga käitub edasi nagu linnapea: kannab ametiketti, osaleb Tallinna TV linnapea tunnis ja kuulutab välja jõulurahu. Ning uurimisorganid, kes pidid kõike seda blokeerima, ei tee enam teist nägugi. Pole jällegi vaja olla kõige teravam kriit karbis, et aru saada, miks.

3 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Teil võib pmst õigus olla. Ühes asjas aga KaPo asi ikkagi töötab. ES on siiski formaalselt töölt kõrvaldatud, seega palka ei saa. Ja see võib kesta teab kui kaua. Tõenäoliselt see pikem idee ongi -- lihtlabaselt takistada ES-l täisvõimsusega töötada ja sundida teda mingil muul pole raha teenida. KaPo 24/7 jälgimise all.

Anonüümne ütles ...

Tahaks selgitada eelnevale ,et Savisaarel ei ole vaja tööl käia palga eest.Mees kuulub sinna seltskonda kellele on riigi poolt tagatud surmani piisav sissetulek.Paljud neist ei ole juba 25a suvatsenud tööl käia ja elavad lahedalt ära.Samuti ei kao ta kusagile linnapea kohalt kuna linnavalitsuses on võimul keskerakond.Tegemist on kahtlustatavaga ja elu lõpuni kahtlustada ei saa.Tuleb esitada süüdistus ja kui seda ei tehta on "poistebänd" eesotsas Partsiga kes omab prokuratuuris musta vööd(hea väljend kommentaariumist), jälle kaotanud.

Margus Kiis ütles ...

Ma ei tea, et kahtlustatavana hoidmisel oleks mingi piir. Pmst võib hoida kahtlustavana ja uurimise all nii pikalt kui kohtunik lubab.