laupäev, 16. jaanuar 2016

Postimees on täiesti ogaraks läinud

Väljavõte Postimehe veebist.

Alles see oli, kui Postimehe esiajakirjanik, ajakirjandusõppejõud Priit Pullerits lasi omale välja teha äriklassi lennusõidu maailma teise otsa ning ööbimised lukshotellis - taustaks, seesama Pullerits oli oma loengutes ajakirjandustudengitele rääkinud, et tass kohvi on maksimum, mille ajakirjanik saab lasta omale välja teha - nüüd kirjutab Postimees, et naftakriis jätab Kohtla-Järvel 500 inimest tööta. Mis mõttes kriis- maailmas käib tohutu nafta ületootmine, mistõttu hind on langenud võrreldes varasemaga kolm korda- see pole mitte kriis, vaid pidu. Lõpuks ometi saavad inimesed osta kütust normaalse hinnaga, mis toob kergendust kõigile mitte ainult Eestis, vaid terves maailmas. Ja seda tänu Hiina majanduse jahtumisele, sest just Hiina majanduse ülekuumenemine oli põhjuseks, miks nafta hind varem kiiresti tõusis ja muutis paljude inimeste elu põrguks, seda eriti Eestis, kus tuleb talvel elamist kütta.

Nafta odavnemine vähendab lisaks küttele ka transpordikulusid, mis on Eestile samuti suurepärane, sest Euroopa äärealale oli kalli nafta hinna tõttu raske kaupa kohale toimetada ning siit kaupa minema vedada. Nafta hinna alanemine peaks andma majandusele võimaluse arenemiseks, sest kütuste kallinemine on maailmas olnud varem majanduskriiside peamiseks põhjuseks. Kui Postimees peab sellist olukorda kriisiks, siis parafraseerides endist peaministrit Andrus Ansipit- kui see on kriis, siis sellises kriisis ma elada tahangi!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Päris head tähelepanekud. Aga meil mõõdetakse ju majandust ja selle kasvu rahas, siis tekivadki omapärased järeldused. Näiteks pani mind väga imestama, arvatavasti oli see Äripäev, mis kirjutas mõne aasta eest, et Eesti majandus ei kasvanud, kuna oli soe talv. Nü. talupojatarkus ütleb, et Eesti majandusele peaks soe talv olema nagu hingeõnnistus, sest igasugused kulud hoonete kütmisele vähenevad ja raha ning aega saab kulutada millegi asisema peale. Samuti peaks vähenema gaasi ja nafta import Eestisse, mis võiks kah ju olla igati positiivne meie bilansile jne. Nii, et olen nõus, et on mille üle mõtelda selle nafta hinnaga kah.