teisipäev, 19. jaanuar 2016

Sõda kollektiivse ajuga

Ma mäletan selgesti, kuidas 15 aastat tagasi toonased Ekspressi tarmukad ajakirjanikud Hans H. Luik ja Tiina Jõgeda alustasid Delfis arvamusartiklite avaldamist. Seda lihtsalt päevakajalistel teemadel, nagu praegu ilmuvad siin Kohvikus kirjatükid. Luige ja Jõgeda lugusid sai omakorda kommenteerida ning lisaks neile hakkasid arvamusi avaldama Eestis tuntud inimesed. Luik ja Jõgeda nimetasid seda asja kollektiivseks ajuks ning kutsusid kaasa lööma. See oli kahtlemata võit Delfi jaoks, sest selle portaali omanik oli Allan Martinson, kes selle portaali hiljem ameeriklastele maha äris. Ekspressil oli oma portaal Mega, mis läks ruttu hingusele, aga kus selle juhataja Priit Hõbemägi millegipärast ei soovinud millegi sellisega tegeleda. Tundus ilmselt liiga julge ja innovatiivne. Hõbemägi ongi loomult arg tüüp.

Nüüd on palju vett sellest ajast merre voolanud. Delfi kommentaarium on elanud üle halvemaid ja paremaid päevi, aga ta on elus. Vahepeal kutsuti seda lausa peldikuseinaks, aga see ei takistanud selle püsimist. Mis on iseenesest juba suur saavutus. Delfi on Õhtulehe kõrval teine suurem kommentaarium, erinevalt Päevalehe, Äripäeva ja nüüd ka Postimehe omast, mida pole tabanud sulgemise soov.

Ent sellegipoolest on kollektiivse aju looja Hans H. Luik alustanud võitlust selle ajuga. Lausa sõda. Sest pole võimalik, et ilma tema teadmata tuli Delfi toimetaja Urmo Soonvald möödunud aastal välja mõttega hakata teatud teemadel kommentaare massiliselt kustutama ja koguni keelama. Mis siis tähendab sisuliselt kollektiivse aju tapmist.

Õnneks aga loodus tühja kohta ei salli. Väga palju diskussiooni tuli Delfist üle Facebooki, aga ka blogidesse nagu see Kohvik siin. Nagu elu näitab, on sõnavabadus ohus just keerulistel aegadel, mil sõnavabadust on kõige rohkem vaja. Luik on, nii nagu ka teised kirjastajad kergemini mõjutatav, kuna tema jaoks on ajakirjandus eelkõige äri, milles ta kardab kaotada raha. Internetiajastul on aga inimeste suud raske, et mitte öelda võimatu kinni panna. Õnneks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kelle tellimus on kommentaariumi sulgemine? Selge see, et mõningate kommentaaride vastu võivad huvi tunda nii KaPo, Politsei kui ka mingi asutuse juhtkond. Kui vastavad võimuorganid soovisid kommentaari autorit tuvastada, pidid nad nagu pöörduma loa saamiseks kohtuniku poole. Tülikas! Ps. kohtunik ei tarvitsegi luba anda.Mingil ministeeriumi bossil polnudki võimalust vilepuhujat tuvastada. "Postimees" tegi KaPo jaoks asja lihtsamast lihtsamaks.Autori tuvastamiseks tuleb pöörduda nüüd ajalehe IT kuttide poole ja asi korras.Neid isikuid, kellel on toimetuses ligipääs kommentaaride autorite andmetele, peaks olema hulgem. Pole mõtet hämada, et need on salajased.