pühapäev, 10. jaanuar 2016

Soome laht on surnud meri- kõige reostunum meri maailmas

Väljavõte nonuclear.se veebist.

Eestis armastatakse üldiselt arvata, et Eesti loodus on väga puhas. Tegelikkuses aga, nagu näitab kuiv statistika, on Eesti looduse oluline osa, Soome laht maailma kõige reostunum veekogu. Seetõttu on Soome tervishoiuametnikud andnud soovituse mitte tarvitada Läänemerest püütud heeringat rohkem kui kaks korda kuus (huvitav, et Eesti ametnikud pole sellest midagi rääkinud).

Läänemere, eriti aga Soome lahe ülisuure reostuse peamine põhjus on asjaolu, et tegemist on kinnise veekoguga, kus veemass vahetub iga 30 aasta järel. Nii on praegugi Soome lahes veel Tšernobõli tuumakatastroofist jäänud reostust, lisaks on Läänemere ümbruses mitu tegutsevat tuumaelektrijaama, Venemaal, Soomes ja Rootsis. Kokkuvõttes on radioaktiivsus Läänemere kalades kordades suurem kui mujal, näiteks Atlandi ookeanis. Reostus on põhjus, miks kalavarud on vähenenud ja pooled kalaliigid praktiliselt kadunud. Eesti on küll mereriik, aga poes müüdav kala pole pärit merest, vaid kalakasvatustest.

Siis pole vaja imestada, et Eestis on vähijuhtumite arv ülisuur, kuna looduse radioaktiivne reostatus on suurim kogu maailmas.

Kommentaare ei ole: