esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Vehkleja- jälle üllatavalt hea film

Stseen filmist, väljavõte forumcinemas.ee veebist.

Eesti, Soome ja Saksa koostöös valminud mängufilm Vehkleja (2015) on üllatavalt hea linateos, mis väärinuks tõepoolest Kuldgloobust. Tegemist on sama taseme filmiga nagu Mandariinid, mis näitab, et eestlased oskavad küll häid filme teha, kui tahavad, ainult lavastaja tuleb mujalt sisse tuua. Filmis lööb kaasa Eesti näitlejate paremik, peaosas Märt Avandi, kõrvalosades Lembit Ulfsak, Hendrik Toompere, Jaak Prints, Anu Lamp jt. Puudu olid vaid Elmo Nüganen ja Anne Reemann.

Filmi reklaam on eksitav, kuna see on välja toodud kui draama, aga kuivõrd filmis mängib palju lapsi, kellel on kandev roll, siis võib filmi pidada koguperefilmiks, nagu „Kevade”, „Nukitsamees”, „Arabella, mereröövli tütar” või „Röövlirahnu Martin”. Eestile lastefilmid sobivad, sest eesti lapsed on nii nunnud!

Kui tavaliselt on viimasel ajal valminud Eesti filmid läilad, siis Vehklejas on seda õnnestunud vältida. Väga hästi ja haaravalt on üles võetud vehklemisstseenid. Filmi üks tugevamaid külgi on stsenaarium, kus minu arust Eesti pärastsõja-aegse filmi ajaloos on esimest korda nõnda, et positiivne kangelane, vehklemistreener Aleksei on venelane ja negatiivne kangelane, kooli direktor eestlane. Muidu on olnud venelased üheselt halvad ja eestlased head. Filmis on hästi välja toodud, et küüditamiste puhul oli kandev roll eesti soost pealekaebajatel, keda kannustas mitte mingi hirm, vaid lihtlabane kadedus. Filmis juletakse see asi lõpuks välja tuua. Mis aga ei vähenda karvavõrdki filmi patriootilisust, sest väike eesti tüdruk Haapsalust võidab vehklemises suurt vene poissi Moskvast. 

Film on loo jutustamine pildis ja see on väga hästi õnnestunud. Vehkleja kuulub kaheldamatult Eesti kinokunsti paremikku.

Kommentaare ei ole: