neljapäev, 14. jaanuar 2016

Viie rikkama hulka apdeit: 10 aastat möödas, aga Eesti tammub ikka samal kohal

Väljavõte Päevalehe veebist.

Tänavu märtsi algul möödub täpselt 10 aastat päevast, mil toonane peaminister Andrus Ansip tuli välja loosungiga, Eesti Eesti võiks kuuluda Euroopas viie rikkama riigi hulka. Aasta hiljem sai sellest Reformierakonna valimisloosung.

Nüüd on kümme aastat möödas ja paslik teha vahekokkuvõtteid. Ent reaalsus on selline, et Eesti pole kuhugi edasi nihkunud: kui toona oli Eesti Euroopas 22. kohal, siis praegu on ta samuti 22. kohal. Ainuke vahe on selles, et Eesti majandus, mis toona kasvas kuni 10 protsenti aastas on praeguseks stagneerunud ja kasvab heal juhul 1-2% aastas, mis sisuliselt tähendab seisakut. Kui asi nii jätkub, kukub Eesti rikkuse edetabelis peagi veel tahapoole.

Lisaks majanduskasvule seadis Andrus Ansip toona eesmärgiks rahvastiku juurdekasvu. Ka selles osas pole mingit edu olnud: rahvastik ei kasva, vaid on pidevas languses. Eesti puhul on reaalsus veel hullem kui näitavad numbrid, sest paljud inimesed, kes juba aastaid elavad ja töötavad Soomes, on jätkuvalt registreeritud Eestisse. Seda on eriti hästi näha maapiirkondades, kus peaks paberite järgi elama inimesi, aga mis on tegelikkuses täiesti tühjaks jäänud ja kus elevust on ainult pühade ajal, mil elanikud välismaalt mõneks loetud päevaks koju naasevad. Kuivõrd inimesed elavad mujal, siis kohalik elu kängub, poed, postkontorid, koolid ja lasteaiad pannakse kinni. Valitsus tahab kinni panna kokku kuivanud omavalitsused.

Viimased 10 aastat on võimul olnud Reformierakond ja võib küsida, kus on selle erakonna juhitud valitsus pannud nihu? Seletus on tegelikult lihtne. Nagu näitab Põhjamaade kogemus, siis on riik, eriti kui ta on väike nagu Eesti, et riik on sama edukas kui edukas on tema kõige kehvemal järjel kodanik. Seetõttu panustavad Põhjamaad mitte ainult jõukatele, vaid kõigile kodanikele, sellest tuleneb näiteks Põhjamaade astmeline maksusüsteem, mida Eestis kirutakse. Eestis mõeldi rikkust taga ajades ainult jõukatele, neid poputati lootuses, et jõukad veavad ka ülejäänud endaga kaasa. Seda kahjuks ei juhtunud. Aeg näitas, et jõukaid ei huvita Eesti tulevik. Niipea, kui Eestil enam niiväga hästi ei läinud, pühkisid paljud jõukad üldse Eestimaa tolmu jalgelt ja viisid oma vara välismaale. Koos jõukatega kadusid töökohad ja lahkusid noored. Nüüd on Eestil kaelas kari vaeseid, miljon vaest, nagu kirjutab Kivisildnik, kellega tegelemist nõuab Euroopa Liidu seadustik, mis aga neelab tohutult aega ja raha.

Praegune Eesti olukord näitab, et riiki tuleb, piltlikult öeldes hakata uuesti nullist üles ehitama. Täiesti uutel alustel. Kui Eesti varem irvitas Põhjamaade üle, siis täna on Reformierakonna uus valitsus seadnud eesmärgiks olla Põhjamaade sarnane, Uus Põhjamaa. Vahepealset 20-25 aastat nagu polekski olnud. Kõik paistab justkui ilus, aga unustatakse aga ära, et Põhjamaad pole saanud jõukaks mitte sellise poliitikaga, nagu seal viljeldakse täna. Põhjamaade tänane poliitika on rikkuse laiali jagamine, mida saavad lubada endale väga jõukad riigid nagu Põhjamaad. Eesti nende rikaste hulka ei kuulu. Eesti, kes tahab jõukaks saada, ei saa lubada rikkuse laiali jagamist.

Eesti on kahvlis: kui rikkust laiali ei jaga, siis on inimesed rahulolematud ja lähevad minema, kui aga jagada, siis teistele järgi ei jõua. Eesti on otsustanud rikkaks saamise asemel hakata rikkust laiali jagama, mis ongi põhjuseks, et riik tammub paigal. Nõnda aga ei saa Eesti mitte kunagi rikkaks. Mitte kunagi. See on kahjuks karm reaalsus. Pigem jääb Eesti järjest vaesemaks, sest lapsi ei sünni ja noored elujõulised inimesed lahkuvad. Isegi pagulased ei taha Eestisse tulla.

Kas tulevik ongi siis tume? Kahjuks küll. Et mitte lõpetada kurva noodiga, pakun välja ühe lahenduse. Eesti elu saab muutuda siis ja ainult siis, kui nii noored kui rikkad eestlased korraga otsustavad Eestisse tagasi pöörduda ja hakata kõik koos Eestit üles ehitama. Kas, kuidas ja millal see võib juhtuda, see jäägu igaühe südametunnistusele ja otsustada.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pakun välja äriidee: pagulasvaba Eesti!
Kui me sellega Euroopas silma paistame, hakkavad siin kinnisvara ostma näiteks miljonist pagulasest hirmunud Saksamaa elanikud.

Inno ütles ...

See oleks ilus. Pigem ma usun seda, et sakslased seda asja nii ei jäta, vahetavad välja oma idioodistunud kantsleri, panevad raha kokku, saadavad pagulased välja ja miljoni vaese Eestil pole muud varianti, kui nad vastu võtta.