reede, 12. veebruar 2016

Eesti maksusüsteem on küürakas. Küürakat parandab ainult ...

Väljavõte Delfi veebist.

Eesti ühe kogenuma ettevõtja Endel Palla hinnangul on Eesti maksusüsteem küürakas. Nagu öeldakse, küürakat parandab ainult haud.

Äripäev kekkas, et Keila suure tööandja lahkumine on hea uudis, sest Eestis on tööhõive laes ja küll need inimesed omale uue töö leiavad. Ent stopp! Kas Eesti 0-protsendilise majanduskasvu juures on kõrge tööhõive ikka hea näitaja? See annab pigem tunnistust, et inimesed lähevad mujale, Eesti puhul põhiliselt Soome. Ka Keila ettevõttest lahkuvad ligi 600 inimest leiavad omale tööd tõenäoliselt Soomes. Nad täiendavad seda juba ligi 200 tuhandet noort ja energilist eestlaskonda, kes juba aastaid Soome riiki üles ehitavad.

Eestis on räägitud vajadusest tõsta palka. Ent ettevõtjad pole selleks võimelised, sest maksud on kõrged. Inimestel on lihtsam minna mitu korda kõrgema palga peale Soome kui oodata, et Eestis palgad tõusma hakkavad. See on viinud Eestis omakorda töökäte puuduseni, mida Äripäev kirjeldab kui „laes tööhõivet”. Töökäte puudus omakorda ei luba Eestisse tuua investeeringuid.

Eestist kui allhankemaast peaks ideaalis saama tootjamaa. Ent tegelikkus on sootuks vastupidine. Keila autojuhtmefirma lahkumine peaks tähendama, et Eestis hakatakse edaspidi autosid tootma. Aga ei hakata ju! Vastupidi, asemele ei tule mitte midagi, paljud teisedki ettevõtted plaanivad Eestist lahkumist. Kogenud töötajad, näiteks autojuhtmete kokkupanijad jäävad lihtsalt tööta ripakile.

Ootus, et töökäte puuduse tõttu hakkavad palgad tõusma või et palga tõustes jõuavad Eestisse kõrgtehnoloogia investeeringud töötab vaid suletud süsteemis. Ent Eesti ei ole suletud süsteem. Esiteks on Eesti liige Euroopa Liidus, kus toimib kapitali, tööjõu ning kaupade ja teenuste vaba liikumine. Nii ettevõtjatel kui töötajatel on lihtsam minna Soome või mujale, kus kõik eeldused on juba olemas, selle asemel, et hakata Eestis põlve otsas nikerdama või jalgratast leiutama. Nõnda lähevad mujale need ettevõtjad, kes ei jaksa Eestis kõrgemat palka maksta ning need töötajad, kes tahavad kõrgemat palka saada. Kes siis Eestisse jääb, ma mõtlen lisaks neile 101-le Toompeal ja 1-le Kadriorus, kes on kõrge palga ja hüvede peal ning ei pea suurt midagi tegema? Vat ei tea.

Kommentaare ei ole: