pühapäev, 14. veebruar 2016

Eesti must minevik: tapeti kõik juudid

Poolpõlenud kehad Klooga koonduslaagris, väljavõte holocaustsearchproject.org veebist.

Eestis on tavaks kiruda kurba saatust, eriti iseseisvuse kaotamist teise ilmasõja ajal, aga samas on vähe tähelepanu pööratud koledustele, mida eestlased ise koos sakslastega korda saatsid. Eestis tapeti tuhandeid juute ning nagu vahendab USA holokausti muuseum, ei jäänud Eestis ellu mitte ühtegi siia jäänud juuti (Tartu usuteadlane Uku Masing koos abikaasa Ehaga varjas enda juures oma õpilast Isidor Levinit, kes oli pärit Lätist Daugavpilsist).

Eestisse jäänud juutidelt võeti 1941. aasta suvel kogu vara, kästi kanda kollaseid märke, siis arreteeriti ja nad olid kõik hukatud juba 1941. aasta lõpuks. See on siis kõik: mehed, naised ja lapsed. Juudid lasti maha valdavalt metsa all ja kehad hiljem põletati. Tapmisi on lähemalt kirjeldatud Eesti juudi muuseumi kodulehel. Eesti laiemale avalikkusele jäeti mulje, et juudid on lihtsalt välja saadetud.

Eestis elas enne sõda ligi 4500 juuti, põhiliselt Tallinnas, Tartus ja Pärnus, kuhu olid rajatud suured sünagoogid. Enne Saksa okupatsiooni põgenesid enam kui pooled juudid Venemaale ning tagasi tulles ei leidnud nad eest Eestisse jäänud rahvuskaaslasi. Ehk siis Eestis hukati kõik koju jäänud juudid. Eestisse jäänud ligi 1000 juudist tapeti kohapeal 993. Mis on üsna tõenäoline, sest peale Masingu juhtumi pole teada mitte ühtegi lugu, kus mõni eestlane oleks enda juures varjanud mõnda kohalikku juuti. Samas on sarnaseid lugusid küllaga teada teistest riikidest. Eestisse ei loodud isegi mitte ühtegi getot, mis olid tavalised teistes riikides, näiteks Lätis oli kolm ja Leedus seitse getot.

Juutide hukkamine on must plekk Eesti minevikus ja pole ime, et kolm suurriiki, kes pärast sõda maailma jagasid ja juutidele oma riigi kinkisid, võtsid eestlastelt oma riigi ära. Sellest kõva häälega ja avalikult ei räägita, aga see on läbinähtav.

5 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Seda kõike ühe vapside juhtivliikme Hjalmar Mäe õnnistusel.

Anonüümne ütles ...

http://der-stuermer.com/eesti/klooga.htm

Inno ütles ...

Margus Kiis, olgem täpsed, Mäe oli Tõnissoni Keskerakonna juhtivliige, vapside ridades vaid mõned kuud enne kui kinni võeti ja vangi pandi.

Inno ütles ...

Mis piltide võltsingusse puutub, siis on ka väiteid, et sõja ajal ei tapetud laagrites mitte ühtegi juuti, et see kõik on ameeriklaste väljamõeldis. Samas on Saksamaa, sakslased ise leidnud tõendeid juutide massilisest hukkamisest. Saksamaal on holokausti eitamine kuritegu - sähh sulle siis sõnavabadust.

Anonüümne ütles ...

Jah, siin on, mille üle mõelda - eestlaste loomuse üle nimelt.

Samas on mõtlemapanevat ka näiteks Urantia Raamatus, milles on põhjalikult kirjeldatud Jeesuse elu. Hetk enne Jeesuse ristilöömist: "Ja rahvas (juudid - minu märkus) hõiskas, vastates: „Langegu tema veri meie ja meie laste peale.”"
UR 185:8.2

a.