kolmapäev, 24. veebruar 2016

Eestis kasvab maailma parim kanep?

Väljavõte raamatust Russia, google'i veebist.

Majandusteooria ütleb, et tegeleda on mõistlik sellega, milles sa oled parim. Eestile võib tulla kasuks praegune kanepikasvatuse legaliseerimine kogu maailmas, sest nagu selgub paarisaja aasta vanusest allikast, kasvab Eesti niiskes pinnases maailma parim kanep. Riia oli üle Euroopa tuntud kui kanepisadam, samuti eksporditi kanepit Pärnu sadama kaudu.

Siis ka ettepanek Eesti majanduslikult rikkaks aitamiseks: legaliseerida täielikult igasuguse kanepi kasvatus, võtta pool metsa maha ja istutada sinna kanep. USA sai rikkaks tänu tubaka kasvatamisele, miks ei võiks Eesti rikastuda tänu kanepi kasvatusele? Liiati, kui Eestis on kanepi kasvatuseks maailma parimad tingimused.

Parim lina kasvas Marienburgi (Aluksne) ümbruses. See oli oma kvaliteedilt nii hea, et arvati, et linaseeme toodi Eedeni aiast otse Marienburgi.

3 kommentaari:

Indrek Särg ütles ...

Kulla Inno, vaata järele, mis kanepit tookord kasvatati. Cannabisega ei ole sel midagi pistmist. Kanepiköit ei lähe ka sellisel hulgal tarvis, manilla ja kapron on olemas. Kui riikide juhtkondade hulgaviisi ülespoomiseks köit varuda, ka siis pole nii palju vaja - köis on korduvkasutatav...

Inno ütles ...

Siiski-siiski. Nagu võib veebist välja lugeda, on justnimelt igasugune kanep cannabis:
http://www.leafscience.com/2014/09/16/5-differences-hemp-marijuana/
Kanep on üks vanimaid kultuure, mida inimene kasutama hakkas, seda nii köie tegemiseks kui ravi otstarbel. Kanepi taime kohta kasutatakse kahte nimetust: tööstuslikuks kasutamiseks (hemp) ja isiklikuks tarbimiseks (marijuana). See, mida Eestis kasvatati, oli tööstuslik kanep- hemp. Kusjuures mõnuainet sisaldavad nad mõlemad, USAs on mõlemad kui narkootikumid, tööstuslik kanep on tervisele isegi kasulikum. Tööstuslikum kanepil on palju kasutusalasid, näiteks akude ja autodetailide tootmine.

Anonüümne ütles ...

No näe, nagu tellitult ilmus Maalehes artikkel kanepikasvatuse võludest ja valudest Eestis. http://maaleht.delfi.ee/news/maamajandus/uudised/hoogu-koguv-kanepikasvatus-on-igati-lubatud-tegevus?id=73825307

Arvetatavaid kanapikasvatajaid olevat paarkümmend, kuid valdav osa pinnast jaguneb viie kasvataja vahel. Mullu oli kanepi all 900 ha maid. Plussiks on nõudlus Euroopas (näit.Saksamaal) ja tõusnud hind. Probleemiks olevat madal saaks ning suur umbrohtumus - kuna varajases faasis õlikanepi algareng on aeglane,siis ei varjuta ta kohe umbrohtu. Kuna umbrohuseemned on samas suuruses ja massis nagu kanpil, olevat neid raske välja puhastada (puhtuse nõue kanepi realiseerimisel on 98%).

"Kanepi tulukus ei ole suurem kui teistel kultuuridel, aga ka mitte väiksem, kui saad korraliku saagi, rohkem kui tonn hektarilt". Kalde ütleb,et nemad kasvatavad kanepit esmajoones teraviljade vahekultuurina külvikorra mitmekesistamiseks. Ka aitab ta hajutada koristuskonveierit.