kolmapäev, 24. veebruar 2016

Eestlased on teenija-rahvas?

Väljavõte J.G.Kohli raamatust Venemaa kohta, Google'i veebist.

Google on teinud tänuväärset tööd ja pannud veebi tasuta lugemiseks üles terve hulga kirjavara. Nii näiteks on täiesti vabalt saadaval Saksa rännumehe Johann Georg Kohli 1844. aastal ilmunud raamat Venemaa kohta (Baltikumis reisis autor 1834. aastal). Seal on huvitavad kirjeldused Venemaa Balti provintside, see on siis Eesti-, Liivi- ja Kuramaa kohta.

See on eriti põnev aeg, kuna kirjeldab otsapidi eestlaste elu orja-ajal, millest palju mälestusi ei ole.

Eestis on otsitud pidevalt, milles on eestlased head, millele võiks keskenduda. Mis tuleb raamatust välja, on eestlased erakordselt head teenindajad. Nad olid ju Balti aadli teenijad ligi 700 aastat! Ja mõisahooned polnud lihtsalt Balti aadli kodud, vaid hinnatud hotellid ja jahimajad! Kus eestlased aastasadu teistele küpsetasid, pruulisid ja röstisid ning aitasid vilistades, karjudes ja plaksutades loomi metsast välja ajada. Neid oskusi võiks parandada ja täiendada, miks mitte näiteks kulinaaria vallas. Eestis on palju värskeid puu- ja juurvilju, seda eriti suvisel ajal, Eestist võiks seetõttu vabalt saada kulinaarne keskus kui mitte maailmas, siis vähemalt Euroopas. Samuti on eelis põhjamaine külalislahkus, sest Eestis elab vähe inimesi, asustus on hõre ja seetõttu iga külaline juba iseenesest väga teretulnud.

IT, mida Eestis peetakse eeliseks ei saa olla asi iseeneses, IT saab omakorda teenindust täiendada. Näiteks võiks olla terve suur internetikeskkond, interaktiivne, midagi booking.comi või airbnb sarnast, aga põhjalikum ja Eesti kohta, kus tutvustatakse Eesti kulinaarseid saavutusi ning puhke võimalusi. Ma usun, et selle keskkonna annaks siduda ka e-kodakondsuse projektiga, näiteks saab iga uus e-kodanik omale Eestis kas tasuta õhtusöögi või ööbimise.

Kommentaare ei ole: