pühapäev, 21. veebruar 2016

Euroopa vabanemine saab alguse lõunast

Rääkisin eile ühe Lissaboni naisega, väike-ettevõtjaga, kes kiitis Portugali demokraatiat ja ütles, et Euroopa vabanemine saab alguse lõunast, kuna ainult Lõuna-Euroopa juhid julgevad rahva eest seista.

Ma noogutasin talle kaasa, sest mõistsin, et tõepoolest, Eesti juhtidest pole Brüsselis üldse asja, nemad on vaiksed käsutäitjad.

Veel rääkis naine, et Euroopas oleks mõistlik juba ammu olnud kehtestada üleüldine kodanikupalk, sest raha selleks on olemas. Kodanikupalgale on vastu aga suurkorporatsioonid, suurfirmad siis, kes on harjunud kasutama odavat tööjõudu nagu orjatööjõudu, et toota suurtes kogustes odavat rämpsu. Ja neil suurfirmadel on Euroopas, Brüsselis siis tohutu mõju, nende lobby tulemusel ei suudeta Euroopas teha mõistlikke otsuseid.

Tuleb ilmselt tuttav ette ka Eestis, kus suur osa inimestest teeb hommikust õhtuni kusagil vabrikutes palehigis rasket tööd näruse palga eest. Samal ajal saaks nende töö asendada ammu robotitega ning maksta inimestele kodanikupalka. Ent suurfirmadel on kasulikum hoida inimesi madala palgaga tööl kui tootmist moderniseerida. See on lisaks muule äärmiselt tagurlik tegevus, mis mu meelest hoiab tagasi terve Euroopa kasvu ja arengut.

Sellised mõõted siis Eestist eemal olles.

Kommentaare ei ole: