reede, 12. veebruar 2016

Kas Kenderi teosed peaks tõesti raamatulettidelt ära korjama, nagu soovib Kaarel Tarand?

Kenderi kohtuasi lükkus küll maisse, aga vaht tema kaasuse ümber ei ole vaibunud. Nüüd on siis Eesti hetke kõige skandaalsema kirjaniku ja tema lapspornoks tituleeritud kirjatüki suhtes sõna võtnud ka Sirbi kunagine (2003-2013) peatoimetaja Kaarel Tarand ja endine juhtivprokurör Margus Kurm (kes oli siis, kui mina Tallinna prokuratuuris töötasin, seal vanemprokurör).

Ma ei saanud alguses aru, miks Tarand Kenderi peale nii püha viha täis on - ta ütleb Õpetajate Lehes, et Kenderi teosed tuleks raamatupoodide lettidelt ära korjata ja tema enne poodi ei lähe, kui seda tehakse. Kas on Kender kuidagi solvanud tema venda Indrekut? Või teda ennast?? Siis pisut guugeldasin ja muidugi - Tarandi peatoimetaja toolile istus ju 2013. aasta novembris ei keegi muu kui Kender, kes häälekalt kuulutas, et tema ainuisikuliselt on võimeline looma Eestis head kirjandust ja teised kirjanikud toodavad viisakalt öeldes pahna. Arusaadav, miks teised kirjanikud ja kirjandusega seotud inimesed Kenderi peale vihased on. Ta ju solvas neid rängalt.

Tarandi viha on nii suur, et ta teeb ettepaneku Kenderile kui kirjanikule kriips peale tõmmata - korjata raamatupoodidest ära kõik tema teosed. Mis tähendaks seda, et Kenderit kui kirjanikku nagu ei eksisteerikski enam. Selline karistus siis selle ühe teksti eest.

Mul tuleb seepeale meelde Salman Rushdie - kuidas ta pidi pärast seda, kui talle fatwa kuulutati, pakku minema ja kuidas nendele raamatupoodidele, kes tema teoseid julgesid müüa, ähvardusi tehti. Muide, ka Rushdiel oli kirjanikest sõpru, kes tema kaitseks välja astusid - näiteks Martin Amis. Kuid oli ka neid, kes teda hukka mõistsid ja fatwa heaks kiitsid. Kenderi ja Rushdie kaasused on muidugi teineteisest erinevad - üks rikkus seadust ja teine vaid usulisi reegeleid - , kuid tasub meeles pidada, et islamimaailmas on šariaadi seadused ilmalikest seadustest veel tähtsamadki. Ka tabusid torgivad mõlemad, kuid kui Rushdie esitab „Saatanlikes värssides” vägivallale väljakutse ja naeruvääristab seda, siis Untitled ülistab seda. Mis muidugi ei tähenda seda, et kirjandus ei võiks vägivalda ülistada - võib, kuid ka kirjanik ei seisa seadustest kõrgemal.

Kuid kas kirjaniku kuritegu tühistab tõesti kogu tema eelneva töö ning tal pole pärast kurjategijaks saamist enam õigust end kirjanikuks pidada? Kuidas on sellisel juhul teiste kuritegudega, mida kirjanikud sooritavad? Kui kirjanik juhib purjuspäi autot? Varastab poest õlle? Lööb teisel kirjanikul nina üles? Kas ka sellistel puhkudel tuleb tema teosed poodidest ära korjata? Ehket kui kirjanikust saab kurjategija, siis ta võib arvestada, et kirjanikuks teda enam ei peeta ja ta võib endale uue elukutse otsida? Või on sedasi siiski ainult siis, kui kirjanik kirjutab räige pedofiilse sisugat teksti?

Ma arvan, et Kenderi ristilöömisega ei ole mõtet ka üle pingutada. Ok, ta pani toime kuriteo, aga ta on siiski jätkuvalt kirjanik ja tema varasemal loomingul pole selle konkreetse kirjatükiga mingit pistmist.

Samas nõustun Margus Kurmiga, kes ütleb, et Kenderi teksti kirjanduslikul väärtusel (sellel, kas ja millises mahus see on kirjandus) ei ole tema kriminaalasjas mingit tähtsust. Siin tuleb tõesti vaadata ainult seda, kas kuriteokoosseis on täidetud ehk kas tekstis on seksi lastega kujutatud labaselt ja pealetükkivalt. Ja seda seal igasuguse kahtluseta on. Samas on tervitatav, et kirjanikud ise sel teemal nii ägedasti sõna võtavad, et neil on selle kohta arvamus - pole vahet, kas poolt või vastu. Kender seda ise ehk nii väga ei tahtnudki (tema pidas rohkem silmas omakasu - et ta uus raamat hästi müüks), aga kirjandus on Kenderi kaasusest igatahes võitnud. Mida rohkem kirjanduse üle arutletakse ja vaieldakse, seda parem kirjandusele. Ja kirjanikele. Seda on küll kummaline öelda, aga omal kombel tegi Kender Eesti kirjandusele teene.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Niipea, kui Irja saab mahti arvuti taha istuda, hakkab sealt kohe tulema arukat juttu. Olen seda ennegi märganud.
Aga vastuseks pealkirjas esitatud küsimusele. Sellist sõgedust poleks Kaarlilt igatahes küll oodanud. Muidu ju justkui viks, arukas ja kultuurne poiss, aga nüüd äkki selline jutt - raamatud müügilt ära! Ma arvan, et Kaarel on oma pea ära löönud ja peaks minema kohe oma perearsti juurde. Sest see on juba tõesti meditsiiniline juhtum ja vajab akuutset ravi.

Irja ütles ...

:)

Margus Kiis ütles ...

Kaarel on lihtsalt trendipeer. Totalitaarsed meetodid, ärakeelamised, tsensuur, moraalikomisjonid jms on praegu moes ka mitmete intelligentide seas.

Irja ütles ...

Paistab nii olevat tõesti. Samas võib ju olla, et tahtis lihtsalt ennast meelde tuletada. Nagu Kender :).