kolmapäev, 3. veebruar 2016

Kas prokurör Pähkel on Kenderi protsessis erapoolik?

Kuna mulle meeldivad igasugused protsessid (olen ju ka ise töötanud prokuratuuris!), siis hoian nüüdsest valvsalt silma peal Kaur Kenderi kriminaalprotsessil, kus teda süüdistatakse lapsporno valmistamises. Ja teen sellest oma järeldused.

Lea Pähkel, hot.ee veebist.

Tänase esimese (tegelikult eel-) istungi kõige põnevamaks küsimuseks oli, kas Kenderit süüdistav prokurör Lea Pähkel on erapoolik või mitte. Kenderi kaitsja Paul Keres nimelt soovis prokuröri taandada, kuna prokurör kohtus Tallinna Ülikooli kohvikus kirjaniku ja kirjandusteadlase Rein Veidemanniga (mida nägi pealt keskerakondlane Oudekki Loone!), keda keelitas kohtusse Kenderi vastu tunnistama tulema. Keres leiab, et Pähkel on seetõttu erapoolik.

Mina ei leia. Kriminaalmenetlus on Eestis juba pikemat aega võistlev ning on loomulik, et prokurör otsib tunnistajaid, kes toetaksid süüdistust. Sama teeb ilmselt ka praegu advokaat, otsides tunnistajaid, kes toetaksid Kenderit. Kujutan ette, et tal on neid leitud terve posu - muidu ta ei oleks mingi advokaat ja Kender võiks temast õudusjutu kirjutada. Seega minu hinnangul ei ole prokuröri taandamiseks alust. Vot oleks Lea Pähkel Veidemanni ähvardanud, et vaat kui sa ei tule, siis paneme sul näpud sahtli vahele või ajame vägisi vuntsid ära, siis… siis jaa. Aga keelitamine? Ärge tehke nalja.

Saskia Kask, Postimehe veebist.

Lea Pähkel ei ole esimene prokurör, keda Kenderi leer süüdistab. Eelmist prokuröri Saskia Kaske süüdistas Kender seotuses IRLiga ja esitas koos Beebilõustaga ropu räpiloo, kus üheks tegelaseks oli Kask, keda Kender tituleeris seal Kaskia Sask'iks ja tituleeris m….inäoga p…ks, ja teiseks Ken-Marti (räpiloos Zen-Marti) Vaher, kellele viidati kui Kenderi kriminaalasja niiditõmbajale. Seetõttu prokurör taandus. Nüüd ei kõlba siis ka Pähkel.

Minu jaoks on selle protsessi puhul kõige põnevamaks küsimuseks see, kumma argumendid on tugevamad - kas süüdistaja või kaitsja omad? Kumb on paremini ette valmistunud? Kes on tunnistajad? Ning last but not least - mida Kender ise teeb? Kas teeb oma istungist show või mängib ontlikku härrasmeest? See, et ta ilmus täna kohtusse mustas ülikonnas, valge särk seljas, viitab igatahes viimasele. Ilmselt soovib Kender kohtule mõista anda, et ei ole see, kelleks teda peetakse.

Kaur Kender, pealinn.ee veebist.

Nüüd on küsimus, kas kohtunik Leo Kunman nö ostab selle ära? Iseenesest on Kenderil ju vedanud, sest Kunman on rahulik, flegmaatilise temperamendiga mees, kes ei lase end kõigutada emotsionaalsetest argumentidest. Talle kindlasti meeldib see, et Kender ülikonnas on ja sellega kohtu suhtes austust üles näitab. Ilmselt oli ülikonna selgapanek advokaat Kerese soovitus.

Homme siis selgub, kas prokurör taandatakse. Mina ennustan, et mitte.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hea Irja. Miks Sa nii vähe kirjutad? Muidugi, eks ole ju Innolgi häid mõtteid, kohe päris rohkelt, a siiski peaks ta laskma sul rohkem kirjutada. Las läheb peseb sel ajal parem nõusid.

Inno ütles ...

Mina pesengi meie peres nõusid ;)

Irja ütles ...

Ma olen jah viimastel aastatel vähe kirjutanud, väikesed lapsed on võtnud oma aja, aga nüüd luban viga parandada. Portugali päike on mulle hästi mõjunud :).