pühapäev, 28. veebruar 2016

Kes siis ikkagi põgenikke Euroopasse ajab?

Viimasel ajal on levinud jutud, justkui ajaks põgenikke Euroopasse Venemaa ja et kõik kes on põgenike vastu, see on siis Eestis EKRE seltskond jms teevad Venemaaga koostööd.

Pealtnäha võib asi tõesti nii paista, aga kui lähemalt uurime, siis kelle territooriumit läbib suurem hulk põgenikke ja kes neid lobedalt nii riiki sisse kui riigist läbi laseb? Õige, Türgi! Türgi on see, kelle Euroopa Liidu liikmeks astumise eest isegi pisike Eesti veel hiljuti agaralt võitles, nii et peaminister Ansip käis seal isegi mingil suusamaratonil. Ikka selleks, et tähistada Eesti ja Türgi omavahelisi sõbralikke suhteid. Türgi valitsus kutsus Eesti meedia esindajaid karjakaupa külla ja pakkus luksuslikumat servist kui Finnair Pulleritsule.

Türgi aga omakorda, nagu ajaloost teame ei saa läbi Venemaaga. Sest Venemaa seisis mitusada aastat tee peal ees Euroopa islamiseerimisel. Nüüd olid iraagi, süüria ja afgaani põgenikud Türgis ootel juba aastaid tagasi, tükk aega enne seda, kui Venemaa Süürias oma ISIS-e vastseid pommirünnakuid alustas. ISIS aga omakorda saab abi nii raha kui relvastuse näol Türgilt, kes loodab kriisipiirkonnas nõnda oma võimu kindlustada.

Miks alustas aga Türgi just nüüd põgenike lähetamist Euroopasse ja miks sellele Euroopas vastu ei seista? Vastuse leiab mõne aasta tagusest ajast, kui suur osa Euroopa Liidu riike, kaasa arvatud Eesti pidas Türgiga aktiivselt liitumiskõnelusi. Sellest räägiti üsna avalikult, et Türgi liikmeks astumise eeliseks on sealne noor elanikkond, keda sooviti näha tööjõuna Euroopa Liidu riikides, kaasa arvatud Eestis. Õnneks ei läinud Türgi liitumine läbi, seda ühe suure otsustaja, Saksamaa ootamatu meelemuutuse tõttu. Seepealne lõpetasid Eesti valitsuse liikmed kui noaga lõigatult Türgi kiitmise. Pärast kõneluste katkemist algas justnagu tellitult massiline põgenike vool Türgist Euroopasse.

Nüüd võime vaid ette kujutada, mis olukorras oleks täna Eesti siis siis, kui Ansipi märjad unenäod oleks õnnestunud ja Türgi olekski Euroopa Liitu vastu võetud. Ja kas see on ikka Venemaa, kes Türgi kaudu põgenikke Euroopasse ajab ja seeläbi Euroopa islamiseerimist toetab? Taustaks veel niipalju, et erinevalt kristlastest ei saa moslemid oma usku ega sellega seotud kombeid vahetada, see on põhjus, miks moslemid ei assimileeru kohaliku rahvaga mitte kunagi. Inglismaa, mis valitsuse tasemel toetas kuni lõpuni välja Türgi liitumist, on sealsete muhameedlaste arvates juba nende „oma”. Pole ime, miks inglased on väga närvis ja tahavad EList välja astuda. Kas jälle Venemaa pealekäimisel?

Kommentaare ei ole: