teisipäev, 23. veebruar 2016

„Minge tagasi Nigeeriasse!”

Väljavõte Observeri veebist.

USA poliitikaväljaanne New York Observer on viimases numbris avaldanud Mihhail Klikušini artikli selle kohta, kuidas Balti riikides kiusatakse mustahalisi NATO sõjaväelasi. Kui Eestis on rünnakud piirdunud peamiselt sõimuga stiilis, et mine tagasi koju Nigeeriasse, siis nii Lätis kui Leedus on saanud mustanahalised tõsiselt peksa.

Artikli põhisõnum on, et Eesti tahaks juurde NATO sõjaväelasi, aga mitte musti. Samuti on Eestil tekkinud probleemid NATO missioonidega, näiteks Süürias, kus Baltimaad otsustasid jätta osalemata põhjusel, et ühel hetkel võivad koalitsioonis olla Vene sõjaväelased, kellega koostööd peetakse vastuvõetamatuks. Iseenesest huvitav, sest võimaliku vaenlase lähem tundmaõppimine peaks ju, vastupidi, olema igati tervitatav. Selle otsuse peale olevat Vene peaministri asetäitja Dmitri Rogozin öelnud et: „Nad tahtsid küll, aga nende sõjavägi jäi lifti kinni.”

Üldse on artikkel kirjutatud väga sarkastilises, üleolevas toonis nii Eesti kui teiste Balti riikide suhtes. Jääb mulje, et NATOl on tekkinud Balti riikidega „probleem”- selle üheks väljenduseks võib pidada hiljuti avalikustatud RANDi mõttekoja raportit, mille kohaselt pole Balti riike võimalik Venemaa äkkrünnaku puhul kaitsta. Jääb mulje, et NATO on Balti riikides pettunud.

Näiteks on artiklis toodud välja, kuidas juba 2004. aasta kevadel, kui Balti riigid NATOga liitusid, oli rusikavõitlus Leedus Šiauliais kohalike elanike ja NATO sõjaväelaste vahel. Oktoobris samal aastal said kaks Hollandist pärit NATO sõdurid samas peksa ja neilt rööviti isiklikud esemed- juhiluba, mobiiltelefon ja rahakott. Kaks Belgiast pärit NATO sõdurit said Šiauliais peksa hotelli ees, kus nad elasid. Mõlemad olid lennutehnikud, kes hoolitsesid NATO F-16 lennukite eest.

2005. aastal rünnati Leedu pealinnas Vilniuses kasiino ees kahte mustanahalist NATO sõjaväelast, kes said tõsiselt kannatada- näod peksti segi ja hambad suust välja. Pärast seda avaldasid ameeriklased muret ning Leedu valitsus pani politseivalve kohtadesse, kus liikusid NATO sõjaväelased.

Läti sadamalinnas Ventspilsis peksti 2014. aasta kevadel NATO „Open Spirit” õppuse käigus vaeseomaks 21-aastane Hollandist pärit NATO sõjaväelane. Ta viidi haiglasse tõsise peatrauma, näoluu murdude ja ajupõrutusega. Neli ülejäänud kakluses osalenud NATO sõdurit pääsesid kergemate vigastustega.

Balti riikide elanikud on kurtnud, et NATO sõjaväelased peavad end üleval jultunult. Näiteks 2009. aastal NATO tippkohtumise ajal Riias olid sinna saadetud sõjaväelased  ja politseinikud tallanud lilli, tekitanud prügi, lõhkunud skulptuure ning käitunud ebasündsalt. 2014. aasta 24 aprillil tekkis Riias neljal NATO sõjaväelasel taksojuhiga vaidlus taksoarve üle, mis lõppes ühel sõjaväelasel näo üleslöömisega. Möödunud aastal Ventspilsis toimunud NATO õppuste ajal nimetas linnapea Aivars Lembergs NATO sõjaväelaste käitumist „sea käitumiseks, mis eirab kohalikke seadusi”. Pärast joomist olid sõjaväelased linnapea sõnul urineerinud avalikult poeakendele ja võtnud linna peenardelt lilli, et kinkida neid prostituutidele. Linnapea oli arvamusel, et NATO sõdurid said peksa, kui kohalikud mehed püüdsid kaitsta oma naisi ahistamise eest. Äsjane juhtum pärineb tänavuse aasta 30. jaanuarist, kus Šiauliais võttis kohalik politsei VW Golfi rooli tagant maha 32-aastase USA lennuväepolitsei kapteni, kelle verest tuvastati 1,75-promilline joove.

Lisatud on juhtum, kus möödunud aastal vabariigi aastapäeva paraadi ajal Narvas (artiklis on paraadi toimumise kohaks märgitud Tallinn) karjuti mustanahalistele NATO sõjaväelastele: „Minge tagasi oma vanaisade juurde Nigeeriasse!” Pärast seda on mustanahalisi NATO sõjaväelasi Eestis tervitatud nii kohvikutes, hotellides kui tänavatel sõnadega: „Minge tagasi Nigeeriasse!” Olukord muutus nii väljakannatamatuks, et Eesti õhuväe ülem Jaak Tarien pidi kirjutama vastava postituse Facebooki. Ta märkis, et tal on häbi oma kaasmaalaste pärast. Pärast seda avaldas USA saatkond Tarieni toetava artikli Õhtulehes. USA saatkonna ajutine asjur Chever Voltmer nimetas rassistlikke rünnakuid NATO sõjaväelaste suhtes vastuvõetamatuks.

Artiklis on mainitud, et kõik ei nõustu Tarieni seisukohtadega- näiteks on Riigikogu riigikaitsekomisjoni liikme Ants Laaneotsa arvates sellised rünnakud NATO sõjaväelaste vastu korraldatud Venemaalt ja rassismi teemal ei tohiks avalikult üldse arutleda. Artikli autor loodab, et eestlased ei tee omale järjekordselt häbi tänavusel vabariigi aastapäeval.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Keeruline lugu

Eks Narvas (ja ka mujal Baltikumis) elab küll ja veel inimesi, kes Nato sõdureid Eestis näha ei taha. Ma millegipärast arvan, et suur osa nendest ei valda Eesti keelt (või siis ka Läti keelt). Aga Ameerikas seda vahet ei taibata, seetõttu saavadki nahutada "eestlased".

Inno ütles ...

Leedus pole eriti venelasi. Samas ma saan leedukatest aru, nemad on valitsenud poolt Euroopat ja nüüd tuuakse neid „abistama” mingid ahvid. Ma kujutan ette, et ajab harja punaseks küll.