reede, 11. märts 2016

E-residentsus- kas on mõistlik inimesi Eestist eemale meelitada?

Eesti valitsus on näinud kõvasti vaeva e-residentsuse ehk siis digi-ID-de müügiga välismaalastele. Aasta jooksul on neid välja antud ligi 8000 tükki üle kogu maailma. Loodud on vastav grupp facebookis ning kasutaja-foorum internetis. Eesti e-residentsust mainib isegi Harvard Business Review.

Mis silma torkab, reklaamitakse e-residentsust sellega, et läbi e-residentsuse saab Eestis asju ajada ilma Eestis käimata. Mis on iseenesest tore, aga Eestis, kus niigi käib vähe inimesi ja omad inimesedki eelistavad olla välismaal, kas Eestis on ikka mõistlik reklaamida veel ühte teenust või võimalust, mis inimesi Eestist eemale meelitab. Mis see Eestile juurde annab?

Eesti kui väike ja põnev riik peaks vastupidi looma teenuseid, mis Eestisse meelitavad, mis sunnivad inimesi Eestisse tulema ja Eestis olema. Pigem võiks müüa või pakkuda päris residentsust ja rääkidagi, mida Eesti pakub ja miks Eestis on hea, teha mõni kingitus, et inimesi seeläbi Eestisse meelitada. Eestis paljude välismaalaste füüsiline kohalolek muudab ka välise agressiooni keeruliseks. Kui aga Eestis on kõik e-residendid, siis on vaenlasel territooriumi väga lihtne okupeerida. Lõpuks ongi Eesti ainult virtuaalsel kujul olemas, umbes nagu virtuaalsed naised, mis on küll välismaal üha popimad, aga millega eesti rahva seisukohalt pole midagi peale hakata.

Ja kui on vaja tingimata midagi müüa, siis võiks müüa Eestiga seotud münte, meeneid, või isegi mingit suveniir-raha, näiteks krooni koopiaid. Sellest teenib riik palju rohkem kui pelgatest e-vidinatest.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tuleb kiirustada: http://uueduudised.ee/mida-kauem-senine-valitsus-pusib-seda-hullemaks-asjad-lahevad-2/