laupäev, 12. märts 2016

Eesti- tulekahjude maa

Väljavõte Postimehe veebist.

Eesti pole suur, sellise Euroopa keskmise linna mõõtu riik. Samas on Eestis erakordselt palju tulekahjusid- pea iga päev on uudis sellest, kuidas mõni kodu maha põleb, vahel koguni mitu ning kuidas inimesed tulekahjudes hukkuvad.

Ma pole kuskil mujal kohanud nii palju tulekahjusid kui Eestis. Näiteks Lissabonis, kus elab mitu miljonit inimest, pole ma poole aasta jooksul isegi tänaval tuletõrjeautot liikumas näinud. Mitte kordagi! Eesti tänavapildis on nad igapäevane nähtus.

Mis toimub Eestis? Ometi pole ju nii külm nagu Soomes, kus tulekahjud on väga harv nähtus. Kas on küttekolded vananenud ja inimestel pole raha, et neid välja vahetada? Aga siis tuleks riigil inimesed ajutiselt mujale elama suunata, kuni elamised korda tehakse. Selline massisuremine ja kannatused tulekahjude tagajärjel on praegusel ajal lubamatud. Eestis propageeritakse suitsuandurit, aga neist pole suuremat kasu, kui maja on juba leekides, või mis, kallid otsustajad?!

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Üldine vaesus ja võimurite silmakirjalikkus muudab kodanikud ükskõikseks, hooletuks ja meeleheitlikuks. Nähtuse nimi on distress.
See tekitab omavahelist õelutsemist ja palju õnnetusi.

Anonüümne ütles ...

http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/fires/by-country/

Eesti puhul alkohol, vaesus ja külm kliima -- kogu seletus. Sarnaste faktoritega Venemaa "edestab" meid ligi kahekordselt.

Muide, kuhu see riik vanainimese tema laguneva ahjuga kodust küüditama peab? Ja kes selle ahju seal kodus vahepeal korda teeb? Kes maksab?

Anonüümne ütles ...

Inno, kas te teate, kui palju üks korralik ahi kaasaegses Eestis tellijale maksma läheb, tingimusel et kõik ausalt ja ametlikult teha?
Kui ei tea, siis uurige. Kui teate, siis ärge enam imestage.

Anonüümne ütles ...

Kuna teemaks on ahjud, siis iga õigete kätega mees on võimeline ise selle valmis ehitama. Savi ja šamottkivid eriti kallid pole.
Võimalus on osta ka kasutatud Bullerjan.

Anonüümne ütles ...

Eramajas võib peremees tõepoolest ehitada ise nii ahju, pliidi, kamina kui ka korstna. Ainult et uuri, mis maksab paljas eksperthinnang iseehitatud ahjule kasutusloa saamiseks.
Ehitajad on veendunud, et see on vastavate instantside poolt meelega keeruliseks ja kalliks tehtud.
Vanakestest pole enamasti muidugi ka mingeid ahjuehitajaid.

Omaette ooper on korstnapühkijad. Mõni aasta tagasi vahetati välja tuleohutusseadus, tehti korstnapühkijate tegutsemise kord rangemaks ja sellele järgnes "turul" loomulikult tugev hinnatõus. Tean omast käest, et kui kümme aastat tagasi maksis korstnapühkija visiit koos kohaletulemisega 300 krooni, siis praegu tahmavanakest samale objektile naljalt alla 70 euro enam ei saa.
Nüüd küsime, kas ülereguleerimisega saavutatud hinnatõus on parandanud tuleohutust või siis pigem ei ole? Tundub, et ei ole...

Bullerjani ära soovita, see pole kütteseade vaid pigiprits.

Inno ütles ...

Riik on valmis paigutama Eestisse sadu migrante ja maksma neile kuni 6000 eurot kuus ülalpidamise eest. Asi see siis oma vanainimesi aidata ahju tegemise ajal. Korralik ahi maksab ligi 3000 eurot, aga ka see ei tohiks olla üle mõistuse summa riigil välja käia oma inimeste eest, kui võõrastele ollakse valmis maksma kümneid tuhandeid.

Anonüümne ütles ...

See oleks küll lõpmata tore, kui valitsus maksumaksja kulul minu majja uue ahju ehitaks! Ühtlasi palun vahetada välja elektrijuhtmestik (tuleoht) ja katus (mitmed ohud). Ja paigaldada kanalisatsioon (resostusoht). Uus auto oleks ka abiks (liiklusoht).

Anonüümne ütles ...

Lõpmata toredale
...kes enda arvates tegi nalja aga on kodanike eest hoolitsevaid riike, kus nii ongi. Jõukad Araabiamaad jagavad pangaklientide vahel ära isegi oma kasumid ja Kuubas on arstiabi kohene ja tasuta!
Kunagistes Eesti külades lahendati muide paljud spetsiifilised tööd sina-mulle-mina-sulle või talgukorrass. See tähendab, et keegi ei olnud oma muredega üksi.

Anonüümne ütles ...

Islami panganduses on panga kasum jaotatav sellepärast, et nii nõuab Koraan. Ka islamipankade laenuklientide riskid on jagatud pangaga; neil seal ei ole sellist hüpoteek-tagatis-laenaja äririsk tüüpi laenusuhet. See selleks.

Asi see siis riigil vanaiminesi aidata ahju tegemise ajal. Kõik on muidu väga ilus, aga istuvast valitsusest pole vist mõtet seda kõike oodata, sellistel on pigem "häbi oma rahva pärast" et kusagil puu taga on mingi seenior, kes ei suuda ahju remondi eest maksta. Brüsseli ees on piinlik jne. See oli nüüd natuke sarkasm, aga natuke ka kurb tegelikkus.
Järelikult - enne on vaja istuvast valitsusest lahti saada ja seejuures vahetada see parema vastu.
Eks ole juba parasjagu "riigivastane" ettepanek :o

Indrek Särg ütles ...

Lissabonis on enamus kivimajad ja ahje kui selliseid seal polegi. Seega pole tulel kuskilt alata ja peale mõne mööblitüki pole ka midagi maha põleda.

Anonüümne ütles ...

Soomes on tulekahjud siiski väga arvestatavad õnnetused, võiks end enne kurssi viia.
Ning Portugal pole tõesti seeriik, millega põhjamaad võrrelda.