teisipäev, 8. märts 2016

Isegi KZ Buchenwald oli etem: migrante piinatakse Euroopas ebainimlikes tingimustes

Väljavõte Daily Maili veebist.

Maailmas imestatakse siiani, kuidas olid Euroopas sõja ajal võimalikud sellised koonduslaagrid nagu Buchenwald või Auschwitz. Tegelikult pole ses midagi imelikku: Euroopa on taas silmitsi kriisiga ja taas kerkivad laagrid, kus inimesi piinatakse ja hoitakse ebainimlikes tingimustes.

Kuivõrd Inglismaa sulges piiri mandriga, siis jäid Inglismaale suundunud migrandid lõksu nn Calais' džunglisse, kus nad külmetavad sisuliselt pori sees. Nüüd, nagu vahendab Daily Mail, ehitas arstide vabatahtlik abiorganisatsioon Doctors Without Borders (MSF) neile väiksed puidust putkad elamiseks, kus on soojendus, tualetid ja võimalus end pesta. Seda Prantsuse valitsuse tahte vastaselt. Esimesed putkade asukad on Iraagi kurdid, kes on viimased kümmekond aastat kannatanud pikale veninud sõja tõttu. Saatuse irooniana käisid iraaklastele „vabadust” viimas ka Eesti soldatid. Nüüd tahab Eesti valitsus end vastutusest puhtaks pesta ja pole nõus Eestisse laskma isegi ühte afgaani tõlki, kes eestlasi sõjategevuses abistas. Nagu öeldakse, ükski heategu ei jää karistuseta! Samas toodi USA palvel Eestisse Guantanamo eksvang.

Kokku ehitas arstide abiorganisatsioon seni pori sees elanud ligi tuhandele migrandile 200 puidust majakest, mis läksid maksma 3,1 miljonit eurot. Kohaliku omavalitsuse juht Damien Careme, kes oli pidanud majakeste ehitamise nimel võitlust Prantsuse võimudega, ütles, et see on suur päev solidaarsuse jaoks ja võit riigi võimetuse üle. Careme ütles, et ei suutnud enam pealt vaadata, kuidas pori sees elas 75 last. Võimud olid puitmajakeste ehitamise vastu, kuna tahtsid paigutada migrandid mere äärest eemale keskustesse, kus nende liikumist oleks lihtsam kontrollida. Migrandid ei taha aga keskustesse kolida, kuna see piiraks nende soovi liikuda edasi Inglismaale.

Kokku elab Calais' džunglis ja selle ümbruses tuhandeid migrante. Abiorganisatsioon MSF tahab rajada kokku 375 majakest, mis mahutaks 2500 inimest. Majakeste rajamine ei piira migrantide võimalusi edasi Inglismaale liikuda.

Kommentaare ei ole: