esmaspäev, 21. märts 2016

Kas küüditamised olid tõesti ekskursioon sanatooriumisse?

Eestis levib veel arusaam, et juutide hävitamine sakslaste poolt, juudiküsimuse lõpplahendus, Endlösung der Judenfrage, final solution, et see oli lihtsalt juutide ümberasustamine.

Kummastav on sellist juutide hävitamise õigustamist kuulda eestlaste suust. Ma saan veel aru sakslastest, kel on juutide suhtes vana vimm juba ristisõdade ajast, aga eestlased, kes on ajaloos kannatanud samamoodi nagu juudid, jaganud samasugust saatust, kuulda eestlaste suust juutidega toimepandu õigustamist, ausalt, see on nagu irvitamine iseenda üle. Ka eestlaste küüditamiste kohta liikus ametlik jutt, et see on lihtsalt väike ekskursioon, võimalus tutvuda suure kodumaaga vms. Paljud levitavad sellist juttu siiani. Kas uskuda siis ka seda juttu? Või olid küüditamised tegelikult eesti rahva kallal toime pandud genotsiid, puhastus, millest kirjutab Sofi Oksanen.

Eestlased võiks mõelda veidi enne, kui juutide hävitamist õigustavad. Eestis ja ka mujal maailmas armastatakse vastandada natsismi bolševismile, aga tegelikkuses olid nad sama perse kaks kannikat, mille eesmärk oli hävitada terveid rahvaid.

Läbi juutidega toimepandu tunnistamisele on eestlastel võimalik ka oma kannatustele rohkem rahvusvahelist tähelepanu saada, sest juutidega toimunut on uuritud ja kajastatud väga palju. Näiteks kasvõi läbi sellesama endlösungi-küüditamiste võrdluse. Uskuda, et eestlaste küüditamine polnud genotsiid on sama hea, mis uskuda, et endlösung polnud juutide hävitamine.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Esimese Nõukogude okupatsiooni massimõrvu viisid Eestis läbi suures enamuses juudid. Eestlastele oli see tõeline šokk - teile andsime kultuurautonoomia, aga teie hakkate meid punaste tulekul hävitama?! Ka Jaan Krossi kuulas üle juuditarist tšekist.

Väike ülevaade juutide tegevusest 1940-1941

Juudi organisatsioon "Licht" läks praktiliselt terves koosseisus juba juunis 1940 üle okupantide teenistusse. Eesti lipu Toompeal tõmbasid maha Herman Gutkin ja Viktor Feigin.

NKVD ülemaks Eestis sai Hasa Hoff ("Lichti" juhatuse liige). Andis korralduse Eesti politseiohvitseride massitapmiseks ja töötas välja hävituspataljonide taktika.

NKVD juurdlusosakonna üheks ülemaks sai Idel Jakobson, kes piinamistele ja tapmistele lisaks hukkas 1942 ilma kohtuotsuseta laagritäie eestlasi Venemaal Sosvas.

Vanglate osakonda hakkas juhtima vene juut Feodotov.

Elamute valitsust hakkas juhtima juut Beipmann, juhendades öiseid arreteerimisi ja korraldades majahoidjatest nuhkimisvõrku.

Tallinna Keskvangla ülemaks sai Viktor Feigin, kelle vastutusalasse jäi ka piinamine.

Vanglates piinajatena tegutsesid juudid A. Tuch, B Glückmann ning küürakas prokurör Stella Schliefstein, hüüdnimega Ämblik, kes kasutas ja levitas piinariistu, mis ülekuulatava lihaseid aeglaselt rebestasid.

Kuressaares tegeles piinamistega juuditar Budas, kellele meeldis ohvrite käsi ja jalgu keeta.

Massimõrvu korraldasid juudi komissarid Fuhrmann, Mihhali Pasternak, Josef Goldman(n). Viimane andis käsu kõik kättesattunud naised vägistada, rinnad ära lõigata või elusalt põletada. Mehi käskis ta tappa aeglaselt - lõigata ära suguelundid, torgata silmad peast ja käristada kõht lõhki.

Läänemaal juhtis mõrvamist juut Šurihhin, Võrumaal juudid Boris Friedman ja Jeršik Štšigol, Pärnumaal Jakob Jolanski.

Juudist komissar Rubinov käskis kahekümnel mehel okastraadiga käed kokku siduda ja nad Liiva metsas maha lasta. Ehavere külas löödi lapsed tääkidega ema rinna külge.

4. aprilli 1941 Rootsi luureosakonna raportis on kirjas: "Eriti märkimisväärne on juutide osatähtsus NKVD tegevuses. Väidetakse, et peaaegu kõik Eesti juudid on kas otseselt või kaudselt NKVD teenistuses. Juudi koolid on laiali saadetud ja õpilased on kommunistlike agentidena paigutatud eesti koolidesse. Juudid on asunud ka ettevõtete, pankade ja asutuste etteotsa." (Dagens Nyheter B2 11.01,1993)




Inno ütles ...

Noja mis siis. NKVD tegevuses osalesid põhiliselt venelased, aga seal oli ka eestlasi, lätlasi, leedukaid, poolakaid, ukrainlasi, valgevenelasi, tatarlasi. NKVD juht Beria oli rahvuselt grusiin, kas vihkame siis kõiki grusiine?

Anonüümne ütles ...

Vihka, keda tahad. Kui rootslaste salateenistus ütleb aprillis 1941, et peaaegu kõik Eesti juudid olid kas otse või kaudselt seotud NKVD-ga, siis valisid nad ju oma saatuse ise. Mitte keegi ei sundinud NKVD-sse või hävituspataljoni minema. Miks pidid sakslased kuidagi säästma vastase repressiivaparaati?
Eesti juutide enamus hukati eeskätt ikka nende sooritatud veriste tegude pärast. Mõrtsukate, vägistajate, piinajate ja röövlite saatus sõjaajal oli igati õiglane.

Anonüümne ütles ...

Kahju, et ajalooteemadel võtavad sõna inimesed, kes neist asjust suurt midagi ei jaga. Eriti halb on veel siis, kui neile on kätte sattunud propagandistlikest valedest kubisevad allikad...

Inno ütles ...

Mis õiglusse puutub, siis NKVD kohalik tähtis kärbes Idel Jakobson suri Tallinnas 93-aastasena 1997. aastal.

Anonüümne ütles ...

Teda tahtis Kapo kohe kinni võtta, aga kohtuasja solgutati nii kaua, et vanamees pani enne kõrvad pea alla.

Anonüümne ütles ...

Lugemist: http://der-stuermer.org/eesti/jurgen_graf.pdf

Anonüümne ütles ...

"Noja mis siis?"

Sooh...