esmaspäev, 14. märts 2016

Portugal hakkas migrante vastu võtma- mis sellest on õppida?

Väljavõte Theportugalnews.com veebist.

Portugal oli seni sarnaselt Eestiga üks neid riike, kuhu migrandid eriti tulla ei tahtnud. Sarnaselt Eestiga on Portugalis väiksed sotsiaaltoetused, mis migrante eriti ei tõmba. Ent erinevalt Eestist on Portugal ise huvitatud teatud osa migrantide enda juurde võtmisest. Põhjus on asjaolus, et ükskord peab võtma niikuinii- see on nagu Eestis haldusreformiga- venitatakse-venitatakse, aga ükskord tehakse ära ja parem on olla ise otsustaja kui lasta sinu eest otsustada. Portugal otsustas, et eelistab peresid, kõrgharidusega migrante, neid, kel on metsanduse või põllumajanduse alane haridus. Khmm, see valik sobiks ka Eestisse.

Ja nagu lubatud, tehakse asi ka ära- esimesed 64 põhiliselt Süüriast ja Iraagist pärit põgenikku saabusid Air Malta lennukiga Portugali läinud esmaspäeval. Algselt oli plaanitud vastu võtta 68 inimest, aga üks neljaliikmeline pere ei saanud tervislikel põhjustel lennata.

Kui Eestis on plaanitud migrandid paigutada kõik ühte kohta, siis Portugalis jaotatakse nad terve riigi peale laiali- ligi 15 eri kohta. Eesti puhul tähendaks see, et iga maakond saaks omale ühe perekonna, või midagi taolist. Mis on küllalt arukas lahendus. Portugallased oskavad neid asju ajada, neil on mitmesaja aasta pikkune kogemus migrantidega tegelemisel seoses oma hiigelsuure asumaade võrguga. 16. sajandil oli Portugal maailma valitseja ning Lissabon maailma suurim linn.

Aasta lõpuks tahab Portugal vastu võtta 10 tuhat inimest.

Kommentaare ei ole: