kolmapäev, 23. märts 2016

Rõivas tegi USA naljasaates Eestile antireklaami?



Taavi Rõivas USA telekanali Comedy Central saates The Daily Show.

Ma olen alati öelnud, et Eesti juhte ei tohiks välismaal ekraanile lasta! Nad ju rikuvad kõik ilusa ära!

Kõik teadsid varem, et Eestis saab tuludeklaratsiooni täita 5 minutiga. Nüüd aga saadi Rõivase esinemisest teada, et selle hind on asjaolu, et maksuamet teab sinu kohta kõike. Brrrr, mõtleb selle peale keskmine USA maksumaksja, mitte mingil juhul!

USAs toimub maksude deklareerimine põhimõttel, et maksuamet ei tea sinu kohta midagi ning sina annad neile teada, palju sa teenisid. Süsteem toimib usaldusel: riik usaldab sina ja sina riiki, kui petad, lähed vangi. Eesti süsteemi rakendamine tekitaks suure pahameeletormi, sest USAs on inimesed niigi ärritatud valitsuse liigse sekkumise tõttu ende eraellu: telefonikõnede kuulamine, internetiliikluse jälgimine jne. Pärast mitmeid kohtuasju on jõutud sinnamaale, et USA valitsus võib seda teha välismaal, näiteks Eestis, kus neile on antud ka selleks kõik õigused, aga oma kodus mitte. USAs on inimese privaatsus püha ja riik peab sellega arvestama. Eestis on muidugi kõik vastupidi- riik teab inimese kohta kõike, privaatsust pole enam ollagi ning igaühe elu võib ühe hetkega põrguks muuta. Selline täis-totalitaarne riik, justnagu raamatust Loomade farm maha kirjutatud.

Ning üks asi veel. Telesaadetes käimine on ok, sest see teeb Eestile reklaami. Aga valetada ei tohiks. Siin on intervjuu teine osa, kus Rõivas luiskab, et Eestis on wifi üle terve riigi. Kui Rõivas natuke viitsiks Eestiks ringi liikuda, siis märkaks, et väiksemates kohtades pole korralikku mobiililevigi, internetist rääkimata. Ja Rõivase jutt, et internet on Eestis inimõigus. Aga miks siis seda õigust ei tagata? Alles just oli uudis, et Elasa sihtasutus kühveldas nii Eesti kui Euroopa maksumaksja raha lihtsalt erafirmade taskusse ning nood ei huvitugi interneti pakkumisest inimestele.

Üks asi tundus veel kummaline. Rõivas teenis ära stuudiopubliku aplausi selle peale, kui ütles Brüsseli terrorirünnakuid kommenteerides, et sõjapõgenikud ei tohiks kannatada terroristide pärast. Ma saan aru, et USA publik usub sellist lapsejuttu, aga me ju kõik teame, et tegelikult nad kannatavad: paljud Euroopa riigid on piiri kinni pannud, Schengeni režiim enam ei toimi jne. Ja kui kõik nii hästi on, miks siis on Eesti valitsus nii tõrges põgenike vastuvõtmisel?  Miks on Eestis rahvas üha rahulolematum põgenike vastuvõtmise osas?

Siin on intervjuu teine osa:

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See oli ju naljasaade. Telekanal Comedy Central...? Ameeriklastel on vähemalt huumorimeelt :D

Inno ütles ...

Ja peaminister käib seal eestlasi lolliks tegemas?

Anonüümne ütles ...

Ilmselt ajas ta mobiilside ja väikeste raadiustega Wifi-d segamini.
Üldiselt esines ta veenvalt, mis on põhiline.