teisipäev, 29. märts 2016

Soomlased on tegelikult eestlased?

Väljavõte Helsingi Sõnumite veebist.

Soomlaste algkodu on Eestis, vahendab Helsingi Sõnumid Soome viimaseid teadusuuringuid.

Nimelt oli soome keele algkodu kusagil Kirde-Eestis ja Ingerimaal, võimalik, et praeguse Peterburi linna piirkonnas. Koos keelega liikusid ka inimesed. Seega võib soomlasi pidada eestlasteks, kuna nad liikusid Soome Eesti aladelt.

Sellist teooriat pooldas juba 19. sajandil Taani uurija Vilhelm Thomsen, kelle arvates asuti praeguse Soome aladele elama alles pärast meie ajaarvamise algust ehk paar tuhat aastat tagasi. Hiljem jäeti see teooria Soomes kõrvale ja asuti arvamisele, et Soome aladel elati juba kiviajast alates, tuhandeid aastaid enne meie aega.

Tegelikkuses ei saa isegi rääkida algsoome keelest, pigem võib seda nimetada algeesti keeleks, kuna seda keelt räägiti kõigepealt Eesti aladel. Soomlasi on viis miljonit, seetõttu on nad selle keele nimetanud algsoome keeleks. Koos keelega liikusid ka inimesed. Keel liikus mööda Soome lahe idakallast karjala kaudu praeguse Soome aladele. Praegune soome keel liikus Soome aladele alles rauaajal ehk aastatel 500-1100. Soomlased on ka geneetiliselt eestlastele lähedasemad kui kesk-eurooplased. 2009. aastal eestlaste eestvõttel tehtud Euroopa geeniuuringu põhjal on eestlastele geneetiliselt kõige lähedasemad lätlased, leedulased, poolakad ja läänepoolsed venelased.

Ehk siis: soomlased on tegelikult eestlased, kes on lihtsalt sattunud paremasse keskkonda kui Eestis elavad eestlased: nad pole kunagi elanud orjuses nagu Eestis elavad eestlased. Mis omakorda näitab, et eestlastel pole põhjust kinni hoida oma kodumaast, kui olud on parasjagu kehvad- mujal võib paljunemine palju libedamalt minna.

Võimalik, et keele ja inimeste liikumine põhja poole oli osaliselt seotud Eesti alade järk-järgulise vallutamisega Saksa röövvallutajate poolt.

Kommentaare ei ole: