teisipäev, 8. märts 2016

Türgi kasutab migrante ära Euroopa Liiduga liitumiseks

Väljavõte Euronewsi veebist.

Eile lõppenud ELi-Türgi kõnelused migrantide teemal ei jõudnud veel lõpliku lahenduseni, aga põhimõtteliselt on Türgi valmis hoidma tagasi migrantide voolu Euroopasse, kui talle antakse rohkem raha, viisavabadus ELiga ja kiirendatakse Türgi liitumist ELiga, vahendab Euronews.

ELi ja Türgi juhid kohtuvad migrantide teemal uuesti nädala pärast, siis peaks jõutama konkreetsete otsusteni.

Nüüd on siis selge, kes või mis on tegelikult Euroopa migrandikriisi taga: Türgi valitsus. Türgi kasutab migrantide voolu ära selleks, et taastada uuesti liitumisläbirääkimised ELiga, mis möödunud aastal katkesid. Euroopa Liidul pole muud teha, kui väljapressimisele alluda, sest migrandikriis ähvardab vastasel korral kukutada Euroopas valitsusi.

Seni pole selge, kas Türgi on nõus tagasi võtma ka juba Euroopasse saabunud migrandid, või tegeleb ainult nendega, kes on oma teekonda alles ette võtmas. Samas peavad ELi juhid ise läbirääkimisi suureks läbimurdeks, mis lubab peatada migrantide kontrollimatu sissevoolu Euroopasse. Kokkuvõttes aga võidab kõige rohkem Türgi, kes saab suure summa raha, 6 miljardit eurot, viisavabaduse Euroopaga ja liitumisläbirääkimiste uuendamise Euroopa Liiduga. Täielik jackpot, ma ütleksin. Ühtlasi näitab see, et maailma poliitikas kehtib jätkuvalt põhimõte, et kui ei saa heaga, siis saab halvaga. Türgi liitumine ELiga annab ühtlasi uue tõuke käimasolevale Euroopa islamiseerimise protsessile.

Kommentaare ei ole: