pühapäev, 20. märts 2016

Ühe Eesti juudi elu päästis kirjanik Jaan Kross!

Väljavõte novayagazeta.ru veebist.

Nii! Ei vasta päris tõele väide, et Eestis ühtegi kohalikku juuti ära ei päästetud. Nagu märgib Elhonen Saks oma mälestustes, päästis kirjanik Jaan Kross Tallinnas Patarei vanglas ühe juudi, Guido Panti. Nimelt oli Pant (õige nimega Bant) 1941. aastal 18-aastasena mobiliseeritud punaarmeesse ja teenis aega Tallinna garnisonis. Saksa vägede tulekuga lõigati tema ja teiste ajateenijate tee ära ning ta sattus Viljandi ligidale sõjavangide laagrisse. Seal kästi kohe esimesel rivistusel juutidel välja tulla, aga Guido seda ei teinud. Edasi pidi ta saadetama töölaagrisse, aga siis oli keegi, ilmselt eestlannast tõlk kirjutanud paberites tema nimeks Helmut Pant ja ta paigutati hoopis Tallinna Patarei vanglasse. Seal kohtas ta ühel päeval koridoris oma klassivenda Jaan Krossi. Viimane teadis, et Guido on rahvuselt juut, aga ei andnud teda välja. Guido uskus hiljem ka seda, et vanglaseinte vahele oli ta pooleteiseks aastaks peitnud üks hea ingel.

Guido sai vanglast välja 26. augustil 1944. aastal, tema päästeingliks osutus samuti klassivend Westholmi gümnaasiumist, Saksa julgeolekupolitsei töötaja Ferdinand Grube. Kuni sakslaste lahkumiseni elas Guido oma klassivenna pool kodus.

Guido on ise oma elust samuti kirjutanud, näiteks tema isa Härmo Panti (juudipäraselt Hirsch Bant) hukkamisest Tallinnas 1941. aastal Liiva kalmistu taga metsas.

Siin üks pilt Guido Pantist, kes töötas televisioonis kunstnikuna (kujutis ERRi veebist):


1 kommentaar:

Unknown ütles ...

mitmeid ebatäpsusi selles tekstis. Esiteks muidugi kross kuidagi ei "päästnud" Panti, lihtsalt puutus temaga korra kokku Patareis, s.t. nägi teda korra põgusalt, muud eimiskit. Pant oli seal juba enne teda. Ja Pant ei olnud mingi ortodoksne juut, ta isa oli juut, kuid poisid Guido ja Gunnar ikka kasvatati üles eestlastena.

Teiseks Pant ei olnud Krossi klassivend, ta oli kaks aastat Krossist noorem koolivend. Krossi klassivend oli Guido vend Gunnar, kes suri algkooli lõpus.