teisipäev, 1. märts 2016

Urmas Reinsalu suur rumalus ehk jälle see elatis

Justiitsminister Urmas Reinsalu tuli välja uue ideedepaketiga, kuidas elatisevõlglastel elu veel kibedamaks teha. Lisaks erinevate lubade äravõtmisele ja kohtutäituri haarangutele terendab nö rongavanematel nüüd ees ka välismaale reisimise keeld.

Ilmselt on see avaldus meeleheitlik samm, et tõsta IRLi rekordmadalat toetust. Sest kunagi tuldi ju võimule loosuniga „Vali kord!” ning minevikus on ilmselt igasugused käsud ja keelud töötanud. Toetust tõstnud. Teiseks tahab IRL nüüd ilmselt konkureerida Reformierakonna elatisfondiga.

Tegelikkus on aga see, et erinevalt igasugustest keeldudest, haarangutest ja piirangutest toob elatisfond naistele (ütlen naised, sest enamik elatisenõudjatest on naised) reaalset raha sisse. Keelud, haarangud ja piirangud ei tööta. Need tekitavad meestes veel enam trotsi. Võtate auto juhtimise loa ära? Okei, sõidan bussi või jalgrattaga. Piirate välismaale reisimist? Okei, kolin sinna siis hoopis ära. Otsige siis tuult väljal!

Nii on. Nagu ma olen siin blogis juba varem kirjutanud - vaja oleks positiivseid lahendusi. Elatisevõlglastest meeste riigipoolset nõustamist ja neile töö pakkumist; perekonnakohtuid, kus osapooled üritavad toetavas õhkkonnas töötavat lahendust leida.

Mina ise olen naine ja kahe tütre ema, aga minus tekitavad sellised ettepanekud õõva. Suure tõenäosusega ei tule minu tütardel tulevikus kellelegi elatist maksta, aga kuidagi kõhe on elada sellises riigis, kus üht osa elanikkonnast sedasi pitsitatakse. Eesti on nii väike riik, et siin tuleks hoida iga viimast kui inimest.

Seega teen ettepaneku veel meelemõistuse säilitanud valitsuse liikmetele: pakkuge välja selliseid lahendusi, mis hädas emadele reaalselt raha sisse tooksid, mitte selliseid, mis elatisevõlgnikest mehi Eestis kaugele eemale peletavad või nende teenimisvõimalusi piiravad. Sest kui näiteks Soomes tööl käival elatisvõlglasel nö reisimisvõimalus ära võtta, kuidas saab ta siis enam maksta seda vähestki elatist, mida siiani on maksnud? Või kui võtta ära autojuhiluba elatisevõlglasel, kes vajab seda töö tegemiseks - jälle, kuidas maksab ta siis elatist?

Ma saan aru, et himu toetust kasvatada on suur, aga jäägem siiski mõistuse juurde ja ärgem pakkugem välja lahendusi, mis kaevavad nii elatisenõudjad kui elatisevõlglased veel sügavamale sohu. Ja viivad lõppkokkuvõttes mitte Eesti rahva arvu suurenemise, vaid katastroofilise vähenemiseni.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

...justiitsministri ametisse eksinud Reinsalu, sooviga viia Eesti nende maade hulka, kus ei kehti süütuse presumptsioon, vaid vangi pannakse selle järgi, kuidas peavoolumeedia otsustab. Hirmutav on see rahvuse mahasalgamise teekond, mille võimu- ja kasuahned tegelased on välismaiste sõprade õhutusel ette võtnud, sest selle lõpus terenduvad inimestest tühjaks jäänud külad.

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/eri-klas-end-poliitiliseks-eliidiks-nimetav-seltskond-isegi-ei-puua-enam-varjata-vihkamist-oma-rahva-vastu?id=73067321