kolmapäev, 20. aprill 2016

Geniaalne Savisaar

Väljavõte Postimehe veebist.

Edgar Savisaar ütles tänasel Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil, et tema elust kõneleva seriaali näitlejad on vapustavad, aga mina ütleks sama Savisaare enda kohta. Milline nauditav intervjuu tänases Postimehes, kus Savisaar esitab endale küsimusi ja ka vastab neile ise. Ausalt öeldes ei mäleta, et Postimehes oleks varem nii huvitavat intervjuud ilmunud.

Seega tuleb tõdeda (nii uskumatu kui see ka ei tunduks), et vahel on õigustatud, kui inimene teeb endaga nö ise intervjuu. Mõjub vahetumalt ja siiramalt ja ausamalt. Kuna ajakirjandus on võtnud Savisaare suhtes automaatselt käivituva tauniva seisukoha, siis ei olegi Savisaarel tegelikult muud valikut kui käituda nagu Donald Trump, kes oma kõnekoosolekutel samuti ise küsib ja ise vastab. Trump on ajakirjanduse suhtes sama kriitiline - isegi kriitilisem! - kui Savisaar ja tema populaarsus on praegu Ameerikas meeletu. See tuleb sellest, et inimesed on mõistnud: ajakirjandusel on oma agenda ja ta ei seisa alati inimeste huvide eest. Ajakirjandus seisab ennekõike oma omanike huvide eest - Eestis siis Hans H Luige ja Margus Linnamäe huvide eest. Nemad ei ole aga kindlasti Savisaare sõbrad.

Ajakirjandus ise on oma tähtsuse vähenemise vastu võtnud väga valuliselt. Ameerika kvaliteetväljaande Vanity Fair'i peatoimetaja Craydon Carter näiteks, kes oli varem tavaks edukalt sõimata George W Bushi, sõimab nüüd sama innukalt Donald Trumpi ega saa kuidagi aru, miks Trumpi toetus tema "soovitustest" hoolimata põrmugi ei vähene. Aga Trump suhtleb samal ajal inimestega sotsiaalmeedias ning otse kõnekoosolekutel ning tema sarmist lummatud rahvale ei lähe vana ajakirjandushundi arvamus kübetki korda.

Ilmselt on sellest aru saanud ka Postimees - ega nad muidu Savisaare intervjuud iseendaga avaldanud oleks. Ajad on muutunud, härrased. Ajakirjanduse tähtsus on vähenenud. Kui enne olite arvamusliidrid ja trendinäitajad, siis nüüd olete tüütud vinguviiulid ja kaasajooksikud. Tavaline inimene sirvib/skrollib meedia laisal ilmel läbi ja tahab siis teada, KUIDAS ASJAD TEGELIKULT ON. Selleks otsib ta oma huviobjekti üles sotsiaalmeediast või suhtleb temaga isiklikult. Savisaare saade Teletallinn, kus ta samuti ise inimeste küsimustele vastab, on ses suhtes samuti geniaalne projekt.

Ehk siis: soovitan Savisaare intervjuud iseendaga lugeda. Ka sellest aspektist, et kuidas on ajakirjandus muutunud. Kümme aastat tagasi poleks Postimees iial sellist asja avaldanud, et inimene ise küsib, ise vastab. Täna, paraku, pole neil aga valikut. Ja jumal tänatud, sest, nagu ma ütlesin, nii huvitavat intervjuud Savisaarega ei olegi lugenud!

Kommentaare ei ole: