pühapäev, 17. aprill 2016

Siim, aga miks ei võiks kõik Eestis elavad inimesed olla eestlased?

Presidendikandidaat Siim Kallas ütles eile, et tema unistus on, et kõik Eesti kodanikud oleks eestlased. Aga miks ei võiks kõik Eestis elavad inimesed olla eestlased?

Praegu on nii, et välismaalt vaadates on kõik Eesti inimesed eestlased, isegi Venemaal peetakse Eestis elavaid venelasi eestlasteks, neid eriti ei usaldata. Aga Eestis sees tehakse suurt vahet, nii nagu presidendi enda valimise puhul, kes on sünnilt eestlane ja kes mitte. Otsitakse justkui seda õiget eestlast. Kas see pole mitte diskrimineerimine, millele hiljuti viitasid seoses Martin Helme sõnavõtuga nii praegune president, peaminister kui rida arvajaid?!

Samuti on kummaline, et kui Kallas tahaks, et kõik Eesti kodanikud on eestlased, siis peab üks Eesti kodanik, end Eesti patrioodiks nimetav Marina Kaljurand end ometi uhkusega venelaseks. Just see viimane teeb mind Kaljuranna puhul eriti valvsaks: sa oled sünnist saati Eestis elanud, räägid eesti keelt, pead end Eesti patrioodiks, oled Eestis kõrges riigiametis, aga pead end ikka uhkusega venelaseks.

Meenub, et Kaljurand on ühes oma varasemas intervjuus öelnud, et räägib oma emaga kodus vene keelt. Mis justkui viitab, et Kaljuranna ema ei valdagi eesti keelt. Kas tema on ka siis samasugune uhkusega venelane?! Ja tütreke on samasugune, lihtsalt oskab ühiskonnas paremini laveerida.

Minu unistus on see, et kõik Eestis elavad inimesed saaks end uhkusega pidada ja peavadki end uhkusega eestlasteks. Muidugimõista käib sellega kaasas eesti keele, kultuuri, ajaloo jms põhjalik tundmine, soov Eestis elada, soov Eestit kaitsta ja Eestimaad propageerida ja arendada, armastus Eesti vastu.

Kommentaare ei ole: