pühapäev, 24. aprill 2016

Välkarvustus! Savisaare seriaal võttis seest kõhedaks!!!

Kaadrid seriaalist Savisaare protsess, Talinna TV ekraanilt.

Vaatasime Innoga interneti vahendusel ära Tallinna TVs kell 20. 30 eetris olnud „Savisaare  protsessi” esimese osa ja esimene emotsioon on: Appi! See seriaal oli tõeliselt kõhedusttekitav!!


Olen „struktuurides” töötanud (Tallinna prokuratuuri abiprokurör aastatel 2000-2002!) ja tean, et sinna pikaks pidama jäämine kalestab inimese. Vanemad prokurörid tunnistasid seda ka ise. Üks prokurör, kes armastas tsiteerida Edgar Allan Poe „The Raven'it”, ütles mulle, et ma ei ole muud kui vaid üks pisike mutrike suures masinavärgis ja jään selleks igavesti. Olin siis väga solvunud, aga nüüd saan temast aru. Kõik, kes süsteemis töötavad, on vaid pisikesed mutrikesed ja see on nende tragöödia, kui nad sellest aru ei saa. Noored prokurörid - nagu see, keda kehastab seriaalis Reelika Maiste - on alguses tagasihoidlikud ja püüdlikud, aga muutuvad nii umbes poole aasta-aastaga kõrkideks ja kurjadeks. Nende kulm läheb kortsu ja suu tõmbub kriipsuks, silmadesse ilmub umbusklik pilk - olen näinud seda nii mitu korda, nii mitmel näol.


Üks asi, mille see seriaal väga hästi toob, ongi see, mida süsteem teeb inimesega. Ja mitte selle inimesega, kes on sattunud süsteemi hammasrataste vahele nagu Savisaar, vaid selle inimesega, kes on selle süsteemi väike mutrike. Süsteem sööb selle inimese hinge ära ja temast jääb järele vaid kest. Nii et selles mõttes ei ole ohver see, kelle üle menetletakse, vaid see, kes menetleb. Ta minetab oma inimlikkuse, mis on paradoksaalne, sest see, mida süsteem temaga teeb, on see, et ta ei näe enam inimest. Ehk kui sa ei näe enam inimest, siis ei lakka inimene olemast mitte see, keda sa enam ei näe, vaid sa ise.


Näitlejatööd on suurepärased. Eriti Merle Talvik kohtunikuna, Ahti Puudersell advokaadina ja Reelika Maiste prokurörina. Ma olen näinud mitut sellist kohtunikku, mitut sellist advokaaati ja oi-kui-mitut sellist prokuröri. Just noored prokurörid on sellised. Täpselt sellised. Ühelt poolt tähtsust täis ja teiselt poolt haavunud olekuga. Haavumine tuleb sellest, et nad ei tea veel, kas see, mida nad teevad, on ikka õige. Nad kahtlevad endas ja see paistab välja - nende silmades on veel mingisugune helk. Süütus ei ole veel päriselt ära võetud. See võetakse aastatega ja seda on valus pealt vaadata, aga esimestel tööaastatel on see veel alles ja selles seriaalis on see ilusti välja mängitud.


Paar sõna kohtunikust. Kohtusaalis on nad kõik pokkerinägudega, nii et selles mõttes jällegi väga täpne rollilahendus.  Oma kabinettides visatakse nalja ka, aga kuna seriaalis keskendutakse kohtusaalile, siis on kohtuniku jäik ilme väga asjakohane.

Savisaar - tema on muidugi tema ise ja väga hea, sest kes muu peakski ta olema, kui mängib iseennast? Eriti lahedad on need kohad, kus Savisaar nalja viskab - parim oli minu meelest see, et üks omapärasemaid relvi on olnud külmutatud orav.


Eraldi kiitust väärib stsenaarium (teravmeelne, ei läinud kordagi igavaks) ning režissööri-  ja operaatoritöö (suurepärane pildikeel).

Ootan kannatamatult uut osa.


8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See jant näitab ilmekalt, et Edgar on kindel enda süüdimõistmises, püüab kohtumenetlust farsina näidata.

Anonüümne ütles ...

Viimasel pildil Sinisalu on väga nunnu ...aga salakaval. Võiks olla ka fotod Perlingutest.
Seriaal on aga sünge jah (hea, et lapsed aru ei saa).

Anonüümne ütles ...

Esimene osa oli tõesti tugev. Vaatame edasi!

Anonüümne ütles ...

Kahju, et Eestis sellise jama peale raha raisatakse...

Anonüümne ütles ...

14:53-le
Eestis raisatakse raha veelgi suurema jama peale keskmiselt 90% ulatuses.
Kohalikes TV-des on jama, sh võltsuudiseid 99%!

Anonüümne ütles ...

Konkureeriva õukonnameedia ülevaade kah:
http://kultuur.postimees.ee/3668095/savisaare-seriaal-koduporno-valges-kampsunis#comments

Anonüümne ütles ...

Irja on kirja pannud täpselt minu mõtted seda seriaali vaadates. Ja see, et õukonnameedia on filmi aktiivselt naeruvääristama asunud, näitab, et valusalt on kellegi konnasilmale astutud...

Irja ütles ...

Ootan põnevusega uut osa :)