kolmapäev, 11. mai 2016

Kas Kender on lihtsalt hulluks läinud?

Kaader Paolo Pasolini filmist „120 päeva soodomat”, mis põhineb de Sade samanimelisel teosel, väljavõte mondosquallido.wordpress.com veebist.

Kirjanik Kaur Kender tõi oma kirjandusliku tegevuse õigustamiseks näiteks Prantsuse kirjaniku Marquis de Sade'i ja Prantsusmaal elanud Vene päritolu kirjaniku Vladimir Nabokovi loomingu. Irja soovitusel vaatame parasjagu de Sade elust tehtud filmi „Quills” ja selle põhjal tekkis küsimus, kas Kender pole mitte hulluks läinud. Sest Sade, kes kirjutas ka tolle aja kohta küllalt nilbeid teoseid elaski hullumajas ja saatis sealt hullumaja töötajate kaudu tekste kirjastustele, mis neid rõõmuga avaldasid. Hullumajas piinati de Sade küll surnuks, aga saatuse irooniana hakkas hullumaja pärast tema surma tema raamatuid välja andma.

Samuti torkab silma, et Sade ei kirjeldanud oma teostes siiski lapsi, vaid teismelisi. Tema kõige rajumas raamatus „120 päeva soodomat ehk libertinismi kool” kirjeldatakse küll seksuaalset ärakasutamist ja hukkamist, aga seda 12-15-aastaste suguküpsete neidude puhul, mitte 7-8-aastaste laste peal, mida kirjeldab oma teoses Kaur Kender.

Irja ütleb siin täienduseks, et seaduses peaks tegema vahet, kas tegemist on lapse või teismelisega. Seks suguküpse teismelisega on hoopis midagi muud kui lapsega, kuigi seadus vaatleb neid ühtemoodi, kuni lapse 18-aastaseks saamiseni. Irja arvates pole tõsiselt võetav paragrahv, mis paneb ühte patta 8- ja 18-aastase. Ühtlasi on nõnda võimalik kõigil pedofiilidel ehk lapsepilastajatel pugeda selle paragrahvi taha.

Kui aga Kenderi juurde veel tagasi tulla, siis tõenäoliselt on ta hulluks läinud ja tuleks paigutada raviasutusse, mitte vanglasse. Olgem ausad, terve mõistusega inimene ei suudaks sellist asja kirjutada. Ehk siis: Kender pole mingi pedofiil, ta on lihtsalt nupust nikastanud. Muidugi tekib siin küsimus laiemalt, kas pedofiilid ja muud väärastunud seksuaalsusega inimesed on üldse kurjategijad, kelleks neid praegu peetakse, või on nad lihtsalt vaimselt haiged. Näiteks homosid peeti pikka aega samuti kurjategijateks, ent tegelikkuses nad ju seda pole, või kuidas?!

Muidugi võib kõik muutuda, sest ühiskond areneb ja Kenderi teosed võivad tulevikus olla lubatud ja võib juhtuda, et prokuratuur annab ise tulevikus Kenderi teoseid välja. Seniks aga - jälgime mängu!

Kommentaare ei ole: