laupäev, 28. mai 2016

Kes palvetab nüüd Venemaal Eesti eest?

Väljavõte Postimehe veebist.

Venelased on väga usklik rahvas, umbes nagu katoliiklased Lõuna-Ameerikas, Lõuna-Euroopas või Poolas. Kõikjal on pühakojad ja palvemajad, pole ime, et venelased oma elukohta Lasnamäele pühakoja püsti panid. Kes Eestis käinud Vene õigeusu kirikutes, need teavad, et seal on alati inimesi palvetamas, pühade ajal on kirikud rahvast tulvil, nii et paljud külastajad ei mahu sissegi. Seal käib nii eestlasi kui ka venelasi. Eestlaste luteri kirikutes ulub enamuse ajast tuul - seal kohtab suuremat huvi ainult kord aastas - jõulude ajal. Õigeusu Pühtitsa klooster Kuremäel elas üle usuvastase nõukogude aja ja tegutseb edukalt tänaseni. See on ka ainus Eestis tegutsev klooster.

Seoses usuga on Venemaal väga suur kiriku mõju, võrreldav presidendiga. Vene-Eesti suhetele aitas varem kaasa Vene õigeusu kiriku juht patriarh Aleksius II, kes oli sündinud Tallinnas, pärit baltisaksa perest ja asus ametisse vahetult enne NLiidu lagunemist ja Eesti iseseisvumist. Aleksius toetas Eesti iseseisvust ja liitumist Euroopa Liiduga ning ütles 2003. aastal Eestis käies, et palvetab pidevalt Eesti eest. Teda kiideti Eestis väga, teda peeti üheks väheseks Vene poliitilises eliidis, kes suhtus Eestisse positiivselt. Ta rääkis soravalt eesti keelt.

Pole ime, et pärast Aleksiuse surma 2008. aastal läksid Eesti-Vene suhted järsult teravamaks. Suhete halvenemisele aitas loomulikult kaasa Pronksiöö, mille tõttu jäi Eestisse ära viimane Aleksiuse visiit.

Kui Eesti suhtes vaenuliku hoiaku võtnud Vene eliit kõrvale jätta, siis kas täna on üldse Venemaal enam inimest, kes palvetaks pidevalt Eesti eest? Uus patriarh Kirill on pigem autoritaarsete vaadetega, kiidab Valgevenet ja seetõttu pole ime, kui suureneb surve Eesti iseseisvusele.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Karl Reits soovitas enne 40. aastat eestlastel ikka meeleparandusega tegeleda. Ega muidu palvele ei vastata.

Aga kas Kirill pole Eestist pärit kurikuulus pedofiil? Inimesed, kes Tallinnas samas kandis elasid, teavad rääkida.

a.

Anonüümne ütles ...

Postituses on üks näpukas, mida võiks ära parandada. Tegutsevaid kloostreid on Eestis teisi ka näiteks, Pirita klooster, Tallinna dominiiklaste klooster ja Püha Eelkäija Skiita (nunnaklooster) Saaremaal. Ka Tartus on väike frantsiskaani nunnaklooster olemas.