esmaspäev, 16. mai 2016

Migrantide tulv ei peatu: nüüd tullakse Euroopasse juba Kariibi mere äärest

Euroopasse tullakse üle kogu maailma, väljavõte Daily Maili veebist.

Migrantide tulval lõppu ei paista, sest nüüd tullakse Euroopasse juba Kariibi mere äärest, lennukiga Amsterdami, sealt Türki ja Kreekasse ning esitledes end Somaalia põgenikena, vahendab Daily Mail.

Mõned on tulnud teiselt poolt ookeani Euroopasse jõudnud läbi Maroko ja Hispaania. Kohale jõudes esitletakse end Somaalia, Süüria ja koguni Afganistani sõjapõgenikena.

Möödunud aastal jõudis Kariibi mere äärest, peamiselt Dominikaani vabariigist Kreekasse ligi 400 inimest. Tänavuse esimese kolme kuuga oli neid juba 150. See näitab, et majandusmigrandid üle kogu maailma kasutavad ära Euroopa pagulaskriisi. Piirivalvuritele näib see kummaline, aga tulijate endi väitel on see kõige lihtsam moodus Euroopasse pääsemiseks. Tulijate väitel kasutavad nad odavaid lende ning asjaolu, et Türgi ei nõua sisenemiseks viisat.

Ühel juhul näiteks esitles Haiitilt tulnud migrant end kui Süüria põgenikku. Talle tehti selgeks, et ta ei valda araabia keelt ja ta ei näe välja nagu Süüria põgenik, aga ta kinnitas jätkuvalt, et on Süüriast. Siis öeldi talle, et ta peab kinnitama, et on mujalt kui Süüriast. Selle peale ütles ta: olgu, ma olen Afganistanist. Ainult pärast pikaajalist selgitustöd oli ta sunnitud tunnistama, et on Haiitilt.

Tulijad lendavad Dominikaani Punta Cana puhkepiirkonnast lennukiga Amsterdami, sealt edasi Istanbuli, sealt laevaga Kreekasse. Asjatundjate väitel on see teekond pikk, aga kui ta on sisse töötatud, siis on selle kaudu võimalik lõpuks Euroopasse jõuda. Sarnaselt tulevad mõned Maroko migrandid Türgi kaudu, kuigi neile oleks lihtsam tulla üle Vahemere Hispaaniasse.

Sellist kariibi mere kaudu tulemist märkasid hollandlased juba viis aastat tagasi, kui edasi-tagasi lendudelt Türki ei saabunud inimesi enam tagasi. Nimelt on Türki viisavabaks sisenemiseks vaja omada tagasisõidu piletit. Lisaks Haiitile ja Dominikaani vabariigile on tulijad Kuubalt, Honduurasest, Kolumbiast ja Jamaikalt.

Kommentaare ei ole: