laupäev, 28. mai 2016

Mis võiks olla pärast Vene invasiooni Eesti uus pealinn?

Nüüd, kui Vene invasioon on puhtalt nö tehnika küsimus ehk nagu venelased ütlevad delo tehniki, võiks mõelda, mis on Eesti uus pealinn. Sest varasema kogemuse (Soome, Gruusia, Ukraina) põhjal võib arvata, et venelased ei soovi omale kogu Eestit, vaid ainult osa, näiteks Põhja-Eesti koos Tallinnaga, kus elab palju venelasi. Võimalik on muidugi Tallinna poolitamine, stiilis, et Lasnamäe venelastele ja Nõmme eestlastele, aga see ei muuda asja- pealinn tuleb ikka ära kolida.

Esimene eelistus oleks eestlaste jaoks ilmselt Tartu, kus juba tegutseb rida valitsusasutusi nagu Haridus- ja teadusministeerium, Riigikohus ja PRIA. Aga Tartu pealinnana ei tule ilmselt kõne alla, kuna asub liialt Vene piiri ääres.

Regionaalselt oleks parim variant Paide-Türi, aga kas Eesti ametnikud tahavad sinna kolida? Järelikult jääb alles vaid üks variant: Pärnu. Mis on jälle huvitav, sest arvestades, et Riia läheb venelastele, on Pärnu taas Riiale kahtlaselt lähedal. Mis siis veel üle jääb? Ega ometi mitte Kuressaare? Või Viljandi?

Mis võiks olla Eesti uus pealinn? Panen üles vastava küsitluse.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äkki Rakvere? Saate siis ka tagasi pealinna kolida oma perega?

Irja ütles ...

Hmm, Rakvere on armas, aga natuke liiga külmavõitu.

Inno ütles ...

Ma kardan, et Rakvere läheb minema. Mulle endale meeldiks pealinnana hoopis Võru- looduslikult kindlasti kauneim koht, või siis Tartu, mis on Võru lähedal.