pühapäev, 1. mai 2016

Mitte ainult droonid: Eesti on Vene eriteenistuste poolt üle võetud


Eesti kubiseb Vene eriteenistustest: videoülevaade möödunud aasta aprillis Norrast alguse saanud ja siis Eestis toimunud NATO eriväeosade salajasest õppusest Trident Jaguar 15.

Eesti ajakirjandus on seni juhtinud tähelepanu Vene päritolu droonidele ehk videokaameratega varustatud minilennumasinatele, mis on Eesti kohal sõjaliste manöövrite ajal lennanud. Ent see pole kaugeltki kõik: nimelt, nagu kirjutab Norra julgeolekuportaal aldrimer.no tuginedes NATO raportile, on Eesti Vene eriteenistuste poolt juba üle võetud:


Näiteks möödunud aasta aprillis, kui Eestis toimus suur NATO õppus Trident Jaguar, tekkis Pärnu ligidale Eametsa õhuväebaasi juurde korraga salapärane mobiilimast, mis „imes” endasse kõik kõned ja mobiiltelefonide IMEI koodid, mis selles piirkonnas liikusid. Kuivõrd Ämari lennuväli oli juba täis, kasutasid Eametsa lennuvälja NATO eriväeosad. Eestisse toodi selleks ajaks Belgiast Monsist üle terve NATO eriväeosade staap.

Eesti pool informeeris NATOt, et sealsamas, 500 meetri kaugusel Eametsa õhuväebaasist elavad venelased, kes teevad koostööd Vene eriteenistustega. 15 km kaugusel Eametsast valdavalt venelastega asustatud Sindi asulas elab Eesti eriteenistuste info kohaselt 50 inimest, kelle on värvanud Vene eriteenistused. Lisaks teevad Vene eriteenistustega koostööd venelased, kes elavad Pärnu linnas. Aldrimer.no Eesti allikate põhjal suudab Vene eriteenistus FSB teha Balti riikides mida iganes soovib.

Kokku registreeriti õppuste ajal 11 kahtlast intsidenti. Näiteks ühe puhul märgati inimesi, kes pildistasid õppusi baasi värava tagant. Üks selline pildistaja olevat juba mitu aastat sellega tegelenud. Samuti märgati selles piirkonnas kahtlasi aeglaselt liikuvaid autosid. 2014. aasta sügisel märgati Eametsa baasi juures Vene saatkonna numbrimärgiga (algus CD28) autot, mis kiiresti kadus.

Raporti põhjal reageerivad Vene eriteenistused kõigile NATO tegevustele Eestis väga kiiresti. Näiteks märgati läinud aprillis õppuste ajal Pärnu kohal lendamas Vene luurelennukit, samuti oli Ämari ligidal liikumas Vene luurelaev ja samas ligidal märgati Vene allveelaeva. Kohalikud venelased olid pildistanud linna vahel erariietes NATO kõrgeid ohvitsere, kes õppustele saabusid. Lisaks lendasid üle Eesti Vene päritolu helikopterid, mis tulid Riiast ja liikusid edasi Peterburgi.

NATO raporti põhjal on Vene eriteenistustel soov üles pildistada ja jälgida kõiki NATO sõjaväelasi, kes Balti riikides tegutsevad. Eesti kaitsepolitsei Kapo info kohaselt liikus õppuste ajal Eestis ja Lätis neli autot, millel olid peal jälgimisseadmed ja mis tegid tööd Vene eriteenistustele. Üks neist autodest peeti Ämari õhuväebaasi juures kinni ja konfiskeeriti. Vene eriteenistused kasutasid isegi naisi, et NATO töötajaid hotellis võrgutada. Samuti pääsesid baasi sisse Vene eriteenistustega koostööd tegevad ajakirjanikud.

Eesti ametivõimud pole varem sellistest asjadest avalikkust informeerinud ja hiljem on avalikult kõik sellise info ümber lükanud, ilmselt kartuses tekitada paanikat ja võimendada Eestis rahvustevahelist konflikti. Ent juba selle infokillu põhjal on selge, et Vene eriteenistused on sisuliselt juba Eesti üle võtnud. Tekib küsimus, miks on neil lastud Eestis takistamatult tegutseda.

Kuivõrd info pärineb NATOlt ja Eesti võimud selle ümber lükkavad, siis tähendab, et Eesti võimud ei usalda NATOt. Aga kuidas saab mitte usaldada organisatsiooni, kelle kanda on Eesti võimud usaldanud terve riigi julgeoleku? Midagi nagu ei klapi siin.

Siin on üks NATO koostatud videoülevaade õppusest Trident Jaguar 15, mis käsitles ühes kujuteldavas riigis - Arnlandis - toimunud võimu ülevõtmist separatistide poolt ja selle vastu suunatud NATO kiirreageerimisüksuste operatsioone. Kuigi ametlikult oli tegevus Norras, harjutati Eesti kaitsmist:

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täiesti võib ka olla, et valitsus ei taha teatud teemadel rääkida lihtsalt omaenese mugavusest - lüüakse tempel peale "ametkondlikuks kasutamiseks" ja kogu lugu, ei kommenteeri. Välismaal sedasi niisama naljalt ei tehta, seal probleemidest vähemalt räägitakse. Ka Simm leiti üles ju väljastpoolt Eestit tulnud info põhjal.

Siis võib olla, et mõnda teemat ei taheta või lausa ei osata käsitleda. Kasvõi need eestivenelased, sh Ida-Virumaa - praegusest valitsusest rääkimata, ka mitu varasemat valitsust pole nende probleemidega absoluutselt tegelenud. Viimastel KOV valimistel ei seadnud Reform Narvas oma nimekirjagi üles (ma saan aru umbes nii, et "mis me ikka lolli mängime, nagunii midagi sealt ei saa etc").
Suures plaanis näitab see kõik muidugi valitsuse (Reformi) nõrkust ja küündimatust.

Inno ütles ...

Mul on tunne, et see Simm oli lihtsalt üks nn kasulik idioot, kes Eesti võimudele järamiseks hambusse visati. Selle taustal on käinud aktiivne luuretöö, mille vastu Eesti võimud on olnud hambutud. Ja laiemas plaanis - kui Eestis on tuhandeid FSB kaastöötajaid, siis ei muuda mõne isiku kinnivõtmine midagi. On näha, et Putin on lisaks vanale KGB võrgustikule käivitanud nn 5. kolonni, kelle Meri millegipärast Eestisse jättis ja kelle vastu on võimetud isegi tuhat Rajevskajat.

Anonüümne ütles ...

Millegipärast?
Mulle on küll palju aastaid tundunud, et 5.kolonni Eestisse jätmine oli suure tõenäosusega 1994 suvel (Jeltsini?) seatud eeltingimus Eestist VF armee kiireks väljaviimiseks. Ehk siis juulilepetega liigutati teema lihtsalt formaalselt tasandilt mitteformaalsele.

Paraku ei saa me (autentselt) mitte kunagi teada, mida kõike Lennart ja Boriss omavahel seal suletud uste taga juulis 1994 mitu tundi rääkisid.

Anonüümne ütles ...

Ja jaa, Ise nägin ka kuidas Vene allveelaev seal Ämari metsas manööverdas!

Anonüümne ütles ...

päris hästi panete näe otty eilant luges teie blogi tegi loo ja lasi raagi ilmari põhja