teisipäev, 24. mai 2016

NB! Sõda on äri!

Venemaa relvaeksport on mitmekordistunud kümnekonna aastaga, väljavõte Vikipeedia veebist.

Eesti ja Vene võimaliku sõjalise konflikti puhul märgitakse tihti, et sel pole mingit mõtet, et Venemaal pole Eestit vaja jne. Et see ei anna Venemaale midagi juurde.

Aga läheneme asjale teiselt poolt: miks USA sõdib kogu aeg mitmel pool maailmas? Kas tõesti loob korda? Nii ja naa. USA on maailma suurim relvamüüja ja relvatööstus moodustab olulise osa USA majandusest, rahva rikkusest. Relvi ei reklaamita televisioonis ega ajakirjades, relvade parim reklaam on sõda ja relvade müügiks tuleb pidevalt sõdida ja sõda õhutada (isegi väike Eesti ostis hiljuti Venemaa sõja hirmus kalleid USA relvi).

USA on kogu aeg sõdade abil relvi müünud ja sama teed on asunud sammuma Venemaa, mille relvaeksport on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud. Venemaa on USA järel maailmas suuruselt teine relvade eksportija. Vene relvatööstuse palgal on ligi 3 miljonit töötajat. Pärast edukat Süüria pommitamist märtsikuus oodatakse järjekordset suurt hüpet Vene relvade ekspordis. Vene relvatööstuse suurimad partnerid on India, Alžeeria ja Hiina.

Nii et jätkem see meelde: põhimõtted ja ideed on ainult üks osa sõjapidamise loogikas, sama tähtis või isegi tähtsam on äri. Relvade müük on tulus äri ja selle äri õlitamiseks tuleb sõdida ja teha seda pidevalt. Vene relvamüügi ja rahvusliku rikkuse kasvatamiseks pole midagi paremat kui üks järjekordne õnnestunud sõjaline operatsioon, näiteks Balti riikides, mis on end ise kenasti märklauaks seadnud.

Kommentaare ei ole: