neljapäev, 19. mai 2016

Poistebänd on jäetud üksi, poistebändil puudub solist

IRLi probleem on tegelikult väga lihtne - poistebändil puudub solist. Ja kui solisti ei ole, siis lendab bänd kähku edetabeli põhja.

Millest ma räägin? Aga sellest, et IRLi Res Publica tiiva face ehk nägu on Juhan Parts, on seda olnud algusest peale. Mäletate hiigelsuuri Partsi näoga plakateid ja loosungit „Vali kord!”. Mudel „Parts ja tema poistebänd” töötas väga hästi, sest grupeeringul oli selge liider ja see liider oli tugev. Nohik, aga oma nohikluses seksikas. No ja karm kutt ka. Solist, kes tegi head häält ja keda võeti tõsiselt. Ja tema ümber oli siis tema poistebänd, kes laulis talle tausta - Ken-Marti Vaher, Urmas Reinsalu, Taavi Veskimägi ja Indrek Raudne. See komplekt oli jõuline ja seksikas, kaasakiskuv, inimesed tahtsid sellele bändile kaasa laulda. Seepärast sai Res Publica ka palju hääli ja Partsist sai peaminister.

Ent milline on bänd Res Publica olukord praegu, aastaid hiljem? Masendav - bänd pole mitte ainult edetabeli põhjas, vaid sealt sootuks välja kukkunud. Ja mis on põhjus? Solisti marginaliseerimine. Solisti tegelikult ei ole - ta on bändist eemaldunud või eemaldatud. On ainult kaks bändipoissi, kes üritavad seal nüüd samas vaimus jätkata, aga kuidagi ei õnnestu.

Miks ei õnnestu? Ei õnnestu seepärast, et nemad ei ole solistid. Nemad on taustalauljad. Ja ükskõik kuidas nad ka ei pingutaks, ükskõik kui kõrgeid noote ei võtaks (see elatisvõlglaste elu kibedaks tegemine oli ju ülikõrge noot) - nende hääl jääb nõrgaks, ei kanna. Kuna solist on kõrvaldatud, siis ei saa tema ka kuidagi bändi tippu upitamisel kaasa aidata ning nii ongi bändi saatuseks järjest kukkuda ja kukkuda. Kuni ollakse sootuks tabelist väljas.

Nüüd ongi see juhtunud. IRL ei ületa enam valimiskünnist. Kas aitaks solisti tagasitoomine? Võimalik. Juhan Parts ei ole ju inimesena muutunud. Kuid sellisel juhul peab sel bändil olema uus, väga hea laul. A smashing hit. Küsimus on ka selles, kas taustalauljad tahavad teist viiulit mängida, kui nad on nii palju panustanud selle nimel, et ise solistideks saada. See tähendaks oma vigade tunnistamist.

Selline valik minu meelest IRLi ees ongi: kas lüüa selg sirgu ja tuua Parts uue smashing hit'iga tagasi, nimetades seda comeback'iks, või pakkida oma leierkastid kokku ja kolida kunagiste bändide riiulile.  

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Mudel „Parts ja tema poistebänd” töötas väga hästi, sest grupeeringul oli selge liider ja see liider oli tugev. Nohik, aga oma nohikluses seksikas. No ja karm kutt ka. Solist, kes tegi head häält ja keda võeti tõsiselt."

Heh, siin jälle julgeks selle "tugeva" liidri ja "karmi kuti" osas eriarvamusele jääda Irjaga :)

Jah, korra ta suutis libedate loosungitega valijad ära ullitada/tinistada. Aga niipea kui ta valitsusjuhiks sai, hakkasid ämbrid kolisema ja Res Publica suur, ligi 25%-ne toetus, ülikiirelt kahanema ja lõpuks jäi sellest toetusest järele paar protsenti.

Nii et tema tõsiseltvõetavus oli väga lühiajaline ning kiirelt paljastus tema tõeline pale, et tegelikkuses on ta rahajõmmide tankist ja mullipuhuja, tegi absoluutselt kõik vastupidi valimislubadustele.

Hävitas ühe erakonna, seejärel teise.

IRLi valija on keskmisest intelligentsem ja nõudlikum, samas üsna lojaalne ja andestav, korduvalt on lepitud kõikvõimalike jamadega ja tühjade loosungitega ning parema puudumisel ikka ja jälle IRLi või mõnda selle eellast valitud.

Kuni viimaste valimisteni, mil tekkisid kaks selget alternatiivi, EKRE ja Vabaerakond. Pooled senised IRLi valijad juba hääletasid nende uute jõudude poolt, pooled veel kahtlesid, olles osaliselt ka end lasknud ära lollitada meedia hirmutamisest, et ei tea, kas need uued erakonnad üldse ületavad künnise ja võimalik, et hääl läheb raisku. Ja mine tea, mis poliitikat nad ikkagi ajama hakkavad.

Nüüdseks on pilt palju selgem, on näha, et EKRE on ka tegudes täiesti rahvuslik ja konservatiivne, mitte üksnes sõnades ja loosungites, nagu seda on IRL või Vabaerakond. Niikaua kui IRL ja Vabaerakond jätkavad mullikeste puhumist ja kõigile meeldida püüdmist, niikaua nad ka oma konservatiivseid valijaid EKRE-le kaotavad. IRL praktiliselt on juba kaotanud peaaegu kõik. Nii et IRLi valijat kui sellist enam pole olemas! Konservatiivne valija on EKRE valija, leppige sellega.

P.S. Minu poolt ka üks paslik pilt artiklile lisamiseks:
http://i.imgur.com/zGoDnUk.jpg

Irja ütles ...

Olen nõus ja tegelikult see mulle täitsa meeldib - et on EKRE ja et neil on konkreetne ning aus sõnum :).