esmaspäev, 30. mai 2016

Kas prints tuleb Eestisse Venemaa kasuks luurama - Andrew on salajastes suhetes korruptiivsete oligarhidega

Prints Andrew, väljavõte Daily Maili veebist.

Äsja tuli uudis, et Briti kuninganna noorem poeg prints Andrew külastab Eestit. Briti meedia aga on viimastel päevadel kirjutanud sellest, kuidas varemgi kahtlaste äritehingute poolest tuntud Andrew jäi hiljuti vahele oma pulmakingina saadud kodu, Sunninghill Parki müügiga Kasahhi oligarhile Timur Kulibajevile. Sunninghill Park asub Windsori lossi vahetus naabruses. Nüüd juba ilgutakse, millal Andrew paneb müüki oma ema residentsi, kuulsa Buckinghami palee.

Sunninghill Parkiga seonduv tõusis taas päevakorda, kuna sel asunud hoonetel lasti kaheksa aastat mädaneda, enne kui need hiljuti maatasa tehti.

Oligarh Timur Kulibajev on Kasahhi diktaatori Nursultan Nazarbajevi väimees, Nazarbajev on aga prints Andrew lähedane sõber ja jahikaaslane. Algne eesmärk oli osta Sunninghill Park Kulibajevi armukesele Goga Ashkenazi'le, kellel on oligarhiga kaks sohilast.

Tehingu puhul tekitas küsimusi asjaolu, et kinnistu eest maksti rohkem kui see väärt oli ja nüüd püütakse arvata, mida loodeti selle eest printsilt vastu saada. Tuvastatud on näiteks see, et printsil on seniajani lähedased suhted Kasahhi oligarhiga ning ta on soovitanud võtta oligarh Briti kuningana panga Coutts kliendiks. Ühtlasi aitas Andrew läbi suruda ühe Kreeka ettevõtte ja ühe Šveitsi firma tehinguid Kasahhimaal.

Nursultan Nazarbajev on omakorda Vene presidendi Vladimir Putini suur sõber. Tänavu 9. mail oli Nazarbajev ainus välisriigi juht, kes Moskvat külastas. Pole võimatu, et luksuslikku elu nautiv Andrew osutab raha eest salaja teenuseid ka Venemaale. Nüüd on küsimus, mida tuleb Andrew Eestisse tegema - kas Putini kasuks luurama? Kas Kapo hoiab oma au raha vastu vahetanud sullerist mehikesel ikka piisavalt silma peal?

Kommentaare ei ole: