esmaspäev, 16. mai 2016

Soome ikkagi ei sekku sõtta Venemaaga?


Väljavõte Delfi veebist.

Mitu viimast aastat on üritatud meelitada Soomet NATO-sse. Põhjust pole vaja kaugelt otsida- selleks, et aidata kaitsta Balti riike võimaliku Vene agressiooni eest. Aga agressioon on tõenäoline, sest balti riigid on pma ülbete avaldustega Vene karu vihale ajanud.

Soomet käis koguni kohapeal ähvardamas president Toomas Hendrik Ilves - et Soomet ei pruugita enam tulevikus NATOsse üldse võtta - millele Soome pool väga valuliselt reageeris. Ja mis võibolla isegi soomlaste jaoks vindi üle keeras - soomlased nimelt ei talu, kui neile midagi peale surutakse, ma tean seda, olen soomlasega kümme aastat koos elanud. Soomlasele ei saa midagi peale suruda, ta hakkab siis veel rohkem vastu töötama. See on see soome nn sisu. Nii on juhtunud Soome ja NATOga, mille koha pealt ütles president Sauli Niinistö otse välja - Soomes ollakse NATOle vastu. Ja nii lihtne see asi ongi!

Lisaks ütles Niinistö, et Soome ei soovi, et teda tullakse õpetama. Väga eluterve lähenemine presidendi poolt, mis näitab, et Soome pole kellegi ega millegi käpiknukk. Isegi mitte USA marionett, nagu seda on Eesti. Väga tugev ja otsekohene vastus USA püüdlustele Soome ja Rootsi NATOsse meelitada.

Mulle meeldib tegelikult soomlaste otsekohesus. Otsustaval hetkel ollakse väga resoluutsed. Mitte nagu eestlased, kes sibelevad siin ja sibelevad seal, aga otsustaval hetkel resoluutsus puudub. See oli põhjus, miks eestlased kaotasid oma iseseisvuse 1939. aastal ja kaotavad kardetavasti lähiajal uuesti.

Kommentaare ei ole: