neljapäev, 5. mai 2016

Üllatus: Euroopa polegi valmis Trumpi tulekuks

Väljavõte New York Timesi veebist.

Nüüd, kus Donald Trump on seljatanud kolleegid vabariiklaste erakonnas, sillutanud sellega tee presidendivalimistele ning on peamine favoriit, on tulnud välja, et Euroopas pole arvestatud absoluutselt Trumpi võimule tulekuga, kirjutab New York Times. Veelgi enam, Euroopas pole mingit plaani Trumpi tulekuks, kuna eeldati, et ta vajub ära ja temast ei saa mingit presidenti.

Nüüd ollakse Euroopas aga ähmi täis, sest Trump on väljendanud soovi välismaalt tagasi tõmmata, NATO üldse laiali saada ning arendada sõprust Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Sisuliselt tähendab see, et Eesti antaks Venemaa mõjusfääri.

Nagu kirjutab New York Times, siis isegi juhul, kui Trump ei saa presidendiks, arvestatakse USA valitsuses igal juhul tema seisukohtadega. Ehk siis: USA tõmbub välismaalt tagasi. Seda mõtet on väljendanud ääri-veeri juba praegune president Barack Obama, kui soovib, et lisaks USAle panustaks rohkem kaitsevõimesse liitlased Euroopas ja mujal maailmas.

Mis see Eesti jaoks tähendab, on siililegi selge: ilma USAta kukub Eesti praegune, ainult NATO toetusele rajatud kaitseplaan kolinal kokku. Ja nagu siis selgub, ega muud plaani eriti polegi. Mis näitab Eesti otsustajate küündimatust ja lühinägelikkust, muud midagi.

Eesti otsustajate lühinägelikkust näitab seegi, et ei osatud arvestada Trumpi võimule tulekuga. Praegust olukorda Euroopas arvestades on aga vähetõenäoline, et suudetakse kiiresti mingi arvestatav kaitseorganisatsioon ainult Euroopa riikide põhjal kokku panna. Näiteks Euroopa peamine jõud ja otsustaja Saksamaa on suur Vene sõber, kes ostab Venemaalt gaasi ja müüb Venemaale autosid. Prantsusmaaga on sama lugu: Mistralite müügist Venemaale loobuti väga pika hambaga ja ainult USA tungival nõudmisel.

Oi kuidas ma ei taha olla praegu Eesti otsustajate nahas. Eesti on nn lost case, seda näitavad kasvõi Eesti peaministri Taavi Rõivase üksteisele järgnevad paanilised külaskäigud USAsse, kus Rõivast aga millegipärast üldse jutule ei võeta, kui huumorisaated välja arvata. President Ilvest ilmselt võetaks jutule, aga tema mõtted on juba mujal, peamiselt noore lapseootel kaasa juures.

Kommentaare ei ole: