esmaspäev, 16. mai 2016

Uus Hitler ja uus Stalin ja mis kõik selle taga veel olla võib


Väljavõte ajakirja Newsweek veebist.

Mõnes mõttes meenutab praegune olukord maailmas 1930ndate aastate lõppu: maailm on räsitud majanduskriisist ning Euroopa on kahe suurvõimu vahel ära jagatud. Vahe on ainult selles, et Saksamaa pole Venemaale kallale läinud, vaid kahekesi nauditakse neile sülle langenud soodsat olukorda.

Pole tegelikult ime, et Lõuna-Euroopas võrreldakse Merkelit Hitleriga ja põhja pool Putinit Staliniga. See on kõhutundel põhinev võrdlus, aga peab küllalt hästi paika. Ja see on ka tõsi, sest Hitler ja Stalin jagasid samuti Euroopa ära, enda huvides loomulikult. Praegune jagamine sai alguse uue Läänemere-aluse gaasijuhtme Nord Streami rajamisest, mis ühendas Vene- ja Saksamaa nabanööriga ning andis Venemaale vabad käed Ida-Euroopas tegutsemiseks. Kui panete tähele, siis uus suure gaasietevõtte juhiks sai Saksamaa endine valitsusjuht Gerhard Schröder. See on sama kui mõni USA endine president, näiteks George Bush juhiks mõnda Venemaa ettevõtet. See tähendab tugevat liitu, peaaegu nagu abielu kahe suurriigi vahel.

Nii et Euroopa jagati ära kümmekond aastat tagasi. Ilmselt on seal taga salakokkulepped, millest laiem avalikkus pole teadlik, aga mis on kindlasti teada USAle ja teistele suurematele riikidele. Ja mis on ka välja tulnud: näiteks pärast poole Ukraina okupeerimist võttis Saksamaa väga lõdva positsiooni ning Ukraina tulevikku ei arutatud mitte laiemas ringis, vaid seda tegid Merkel, Putin ning lisaks Prantsusmaa juht Francois Hollande. Suurte vahel otsustati asi ära, nii nagu see käis Euroopas, ütleme, sadakond aastat tagasi. Mis omakorda näitab, et Euroopa Liit, see Saksamaa ripats on olulistest otsustest üldse kõrvale jäetud. Pole siis ime, et Inglismaa tahab EList välja astuda - milleks teenida sakslastele kannuseid.

USA on püüdnud juba aastaid Saksa- ja Venemaa vahele kiilu lüüa, eks Ukraina kriisi õhutamine on üks näide, samuti Ida-Euroopa militariseerimine. Aga seni pole asi eriti vedu võtnud. Sest Merkel on hea venelaste tundja ning Putin tunneb väga hästi sakslasi. Koos moodustavad nad suurepärase tandemi, kes on võimeline USAle maailmas koha kätte näitama.

Tagantjärele tarkusena tegi USA suure vea, et lasi Saksamaadel ühineda. Vene- ja Saksamaa moodustavad väga tugeva ja perspektiivse löögirusika- Vene maapõuevarad ja Saksa inseneriteadmised, need on maailmas võitmatud ja pikemas perspektiivis peavad neile alla vanduma kõik, sealhulgas USA ja Hiina. Saksamaa valitseb Lääne-Euroopat nii nagu 1930ndate lõpus ning Venemaa Ida-Euroopat ja nii see tõenäoliselt ka jääb, aastakümneteks, kui mitte sadadeks. Maailma senine liider USA marginaliseerub ja teda ei päästa enam isegi hauast üles tõusnud Reagan ega Donald Trump.

Kommentaare ei ole: