esmaspäev, 6. juuni 2016

Eesti 2.0: tugev perekond, tervislik toit ja puhas keskkond

Eesti on viimased paarkümmend aastat arenenud peadpööritava kiirusega, seda eriti tänu oskusele ära kasutada uut tehnoloogiat, internetti. Eesti taasiseseisvumine langes samasse aega interneti tormilise arenguga ning Eesti on olnud kogu maailmas interneti arengus esirinnas. Tänu internetile on Eesti maailmas silma paistnud, sest tehnoloogia abil võib teha imesid, see on valdkond, kus väike võib olla suur.

Ent tehnoloogia ei saa olla ühiskonna arengus asi iseeneses. Siduda Eesti areng ainult internetiga on sama jabur kui väita, et Eesti tulevik on jalgratas, või et Eesti arengu tagab elektriauto. Ja et juba lastele peaks hakkama õpetama elektriauto tegemist.

Nagu elu näitab, ei suuda tehnoloogia inimesi Eestis kinni hoida. Vastupidi, tehnoloogia on võimaldanud noortel inimestel Eestist lahkuda, mistõttu sünnib Eestis üha vähem lapsi ja rahvaarv väheneb. Eesti riigi eesmärk- eesti rahva püsimajäämine on ohus. Vaja on midagi muud, mis paneks näiteks juba välismaale elama läinud IT-gurud Eestisse tagasi pöörduma.

Tehnoloogia on inimese jaoks olnud abimees, mitte asi iseeneses. Internet on eelkõige müügikanal, selle abil on võimalik valguskiirusel edastada infot üle kogu maailma. Ent eelnevalt peab olema, mida müüa. Riigid saavad müüa väärtusi. USA on inimeste seas hinnatud mitte seepärast, et seal on arenenud tehnoloogia, vaid põhjusel, et seal kaitse all inimese põhiõigused ja -vabadused. USAs kaitstavad väärtused on võimaldanud omakorda tehnoloogia arengu. Puht-tehnoloogiliselt on kõrgelt arenenud ka näiteks Põhja-Korea, Hiina või Venemaa, majanduslikult ja võibolla ka tehnoloogiliselt on Hiina läinud USAst isegi mööda, aga sealne keskkond peibutab väheseid. Võime küsida, kas tehnoloogia on see, mille pärast inimene teeb otsuseid, näiteks oma elukoha valiku puhul. Või on need väärtused ja keskkond, mida inimene eelkõige hindab.

Kui eeldame, et olulised on väärtused, siis mis on need väärtused, mida saab müüa Eesti? Või mis on üldse väärtused, mida tänapäeva maailmas müüa? Põhiõiguste ja -vabaduste kaitse oli eelis ehk sada aastat tagasi, Eesti Vabariigi algusajal, aga tänapäeval on õigused kaitstud paljudes riikides, see on muutunud normiks ja sellega on raske silma paista. Mis aga vajaks tänapäeval üha enam kaitsmist on perekond. Eestiski on üha rohkem katkiseid peresid, mille liikmed on jäetud saatuse hooleks. Lastega üksikemad, kelle õlul lasub raske ja vastutusrikas koorem, on langenud vaesusse - ja seda mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas. Pereisadel on üha raskem toime tulla pere ülalpidamisega, eriti kui ema on väikeste lastega kodune. Samas on pere ja lapsed kogu ühiskonna alus, ilma nendeta kukub ühiskond või riik kokku. Riigi mõte ongi perekonda toetada. Ning perekonna toetamisega on võimaik tänapäeva maailma tähelepanu äratada. Eesti no juba kehtestanud 1,5 aasta pikkuse vanemapalga, mis on haruldane terves maailmas.

Teine väärtus, mis muutub üha olulisemaks on juurdepääs tervislikule toidule. Sest toit on tervise alus ja inimese tervis on tänapäeval üks olulisemaid ressursse, see on ühiskonna vundament - haigete inimestega on raske ühiskonda ehitada. Skandinaavia maade üks edu saladusi on olnud just tervislik toit, näiteks Rootsi ja Soome on maailmas esirinnas gluteenivaba toitumisega, mille poole püüdlevad nüüd kõik ülejäänud riigid. Tervislik toit on muutunud Skandinaavia maades üheks olulisemaks turismi mootoriks. Soomes on veelgi edasi mindud ja leiutatud soja ja loomse valgu vaba liha, mille toiteväärtus on lihast isegi kõrgem. Kogu maailmas saavad omale tervislikku toitu lubada vähesed, seoses sellega on tervislik toit ja selle kättesaadavus muutumas üheks olulisemaks väärtuseks.

Tervise jaoks on ülitähtis puhas ja turvaline keskkond, mis Eestis on tänu suurte tööstuste likvideerimisele ja keskkonnanõuete karmistamisele ka saavutatud. Nüüd oleks vaja seda puhast keskkonda hoida, sest keskkonna puhtus on toidu kõrval muutumas üheks olulisemaks ja hinnatumaks väärtuseks. Suur osa maailmast, eriti kiiresti arenevad Hiina ja India on saastunud, Euroopa suuremaid keskusi nagu Berliin, London ja Pariis ähvardab massiline immigratsioon ja ülerahvastatus. Lisaks Eesti naiste ilule on puhas keskkond teine oluline tegur, miks inimesed välismaalt Eestisse elama kolivad.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sõda enam ei tulegi või?

Inno ütles ...

Ma püüan sõja peale mitte mõelda :)

Anonüümne ütles ...

Kas parim viis sõja peale mitte mõelda on kogu aeg rääkida, et sõda tuleb?

Paku siis juba mingi tähtaeg ka välja, millal sõjaks läheb, et teaks tikud, soola ja kuivikud valmis varuda.

Inno ütles ...

Ma olen juba kirjutanud, et see võib puhkeda iga hetk, mistõttu soovitan tikud, sool ja kuivikud valmis panna. Ja proovige pärast öelda, et ma ei hoiatanud!

Anonüümne ütles ...

Nii võib ju pm iga asja kohta ütelda, et see võib puhkeda iga hetk - haigused, õnnetused, surm, pandeemiad jne. Mida iganes. Nii ei saa elada, et kogu aeg midagi karta. Sõjad on olnud kogu aeg, vähesed põlvkonnad on neist pääsenud. Sõdades surrakse, jäädakse ellu, tullakse toime, saadakse kangelasteks. Nii et, Inno-Irja, ärge nii väga muretsega ja kartke, tuleb vastu võtta kõik, mis elul varuks on.

Inno ütles ...

Õige, aga parem karta kui kahetseda. Mina soovitan Eestist lahkuda, kes veel saab.

Anonüümne ütles ...

Pole kuhugi minna. Ja ei tahakski, kui lähedased siia maha jäävad.

Inno ütles ...

Jah, nagu ususektides - kollektiivne enesetapp.

Anonüümne ütles ...

Aga tehke siis midagi eestlaste heaks. Moodustage Portugalis kommuun ja kutsuge - tulge, eestlased, kõik. Et tulge üle ja saate jõuluks koju või kuidas see oligi nüüd, täpselt ei mäleta enam...

Irja ütles ...

Me praegu otsimegi kohta, kuhu seda kommuuni võiks moodustada. Siis anname teile ka teada :).

Anonüümne ütles ...

Või äkki liituda mõne olemasoleva kommuuniga:

http://sites.ecovillage.org/en/projects/all?keys=portugal

http://nomadwiki.org/en/List_of_ecovillages

Olen ka aegade jooksul otsinud nende kohta infot ja mõelnud mingi ökokommuuniga liitumisele, aga neil kõigil on ka oma reeglid ja puudused (nt pole korralikku internetti, mida tööks/äraelamiseks vaja), nii et siiani on edasi lükkunud see.

Nii et ehk õigem olekski midagi ise tekitada :)

Et äkki oleks isegi huvitet kaasa lööma ses asjas, kui on jumekas idee ja huvid ühtivad piisavalt. Olen küll mõelnud rohkem ingliskeelsete riikide peale nagu Iirimaa ja UK, aga selge, et klimaatiliselt Pürenee poolsaar on märksa sobivam kui Briti saared.

Anonüümne ütles ...

Kuskil soojal maal oleks parem kommuunat pidada, päike ja suur soe sinine meri :)

Inno ütles ...

Ma tunnistan, et minule sihuke kommuuna-värk ei sobi. Olen ses suhtes liigselt liberaalne inimene.