pühapäev, 26. juuni 2016

Hakkab pihta: ELi riikides kasutatakse referendumi-argumenti väljapressimiseks

Väljavõte Wall Street Journali veebist.

ELi riigid ning nende juhid tegid suure vea, et reageerisid Brexitile väga valuliselt. Ja teiselt poolt: EL ei tohiks olla nii nõrk, et ühe liikme väljaastumine kukutab kokku terve liidu. Siis see polegi mingi õige liit ning vääribki lagunemist.

ELi valuline reaktsioon Brexitile võimaldab nüüd liikmesriikides kasutada referendumi-argumenti misiganes nõudmiste läbisurumiseks. Selle on juba ära tabanud Portugali vasakpoolsed, valitsuse moodustanud sotsialistide liitlased, kes ähvardavad referendumiga, kui Portugalile kehtestatakse sanktsioonid seoses eelarve defitsiidiga üle 3% SKPst.

Austria opositsioonilise, immigratsiooni-vastase Vabaduspartei liider Norbert Hofer ähvardab samuti referendumiga, kui Euroopa Liit ei muuda kurssi ja ei keskendu oma algsele rollile majandus- ja kaubandusliiduna. Hoferi väitel oli kaubandusliidu mõte selles, et omavahel kauplevad riigid ei lähe omavahel sõtta. Nüüd on aga Euroopa Liidust saanud üha rohkem tsentraliseeritud poliitiline liit, mis polnud algne eesmärk.

Kommentaare ei ole: